Политици, магистрати и журналисти се подслушват незаконно

1362
Политици, магистрати и журналисти се подслушват незаконно
Снимка: Pixabay

Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу неудобни политици, магистрати и журналисти. Това заяви пред Нова телевизия шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Той не даде повече подробности, но заяви, че прокуратурата и ДАНС, която оприличи на комунистическата ДС, искат да се премахне контролът върху тайни методи за следене, пише в. Сега.

На въпрос има ли незаконно подслушване с цел натиск, сплашване и шантаж, Рашков отговори: "Ежегодно бюрото изготвя доклад, който представяме в парламента. Там има много интересни констатации."

Иск срещу голяма компания, защото събира данни за клиентите си

Водещият производител на аудиотехника Bose ще бъде изправен пред съда за неоторизирано подслушване на своите потребители, съобщава техн...

Миналата година бюрото е установило 5 случая на незаконно прилагане на СРС-та, става ясно от годишния му отчет. Сред тях е следователят Бойко Атанасов, който обяви, че в прокуратурата има "шпицкоманда", изпълняваща политически поръчки. Молбите за подобни проверки са общо 81. Сред поискалите проверка са петима депутати от предишния парламент, 13 магистрати и 9 адвокати.

През 2015 г. бюрото е установило 10 случая на незаконно подслушвани и следене. Година по-рано случаите са 4. Държавата вече бе осъдена за незаконно подслушване и МВР трябваше да плати 4000 лв. на бившия митничар Методи Митовски. Проверка на бюрото установи, че той е подслушван след разрешение на съд, но за престъпления, за които законът не предвижда прилагането на СРС-та.

Повод за интервюто на Рашков стана отнемането на достъпа до класифицирана информация на заместника му Георги Гатев. Това стана по предложение на прокуратурата, която поиска ДАНС да вземе крайната мярка, тъй като Гатев имал срещи с обвиняеми и подсъдими, на които давал съвети как да напишат молби за проверка от бюрото. Тази проверка е единственият законов начин гражданин да разбере дали е подслушван и следен без основание. Според Рашков през последните три години бюрото е направило около 300 проверки. Същевременно заради засиления контрол рязко е спаднал броят на прилаганите СРС-та.

Рашков смята, че няма нищо укоримо член на бюрото да покаже на гражданин как да си напише молбата за проверка. "Ето, сега ще кажа на държавна агенция "Държавна сигурност" и спецзвеното на прокуратурата, че аз съм съдействал на моите колеги да въведат в своите молби до бюрото онези данни, които позволяват после безпрепятствено извършване на проверката, така че имат основание да ми отнемат допуска до класифицирана информация и на мен", заяви Рашков. Той разкритикува прокуратурата, че съобщението й за допуска на Гатев нямало нищо общо нито с правото, нито с действителността. Гатев обжалва отнемането пред Държавната комисия по сигурността на информацията, но решение все още няма.

Директорът на ФБР поиска публично да се опровергае версията за подслушване на Тръмп

Директорът на Федералното бюро за разследване на САЩ Джеймс Коми се обърна към американското министерство на правосъдието с искане публ...

Рашков припомни, че кандидатурата на Гатев за зам.-шеф на бюрото била издигната от ДПС, и съзря връзка между неговото отстраняване и слуховете, че прокуратурата планира действия срещу партията. Той заяви и че няма да се изненада, ако се готви арест на лидер на ДПС. Такива слухове витаят от няколко дни за Ахмед Доган.

"Възраждат се някои идеи за възобновяване на разследвания срещу определени политически лица и т.н., а г-н Гатев е свързан и с тях. Затова казвам, че най-вероятно агенцията за държавна сигурност неслучайно участва заедно с прокуратурата... За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в бюрото", заяви Рашков. "Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо. Дори някой да готви нещо, за каквото намеквате, каквото писаха някои вестници, че щяло да се образува някакво производство срещу лидер от ДПС, което щяло да предизвика съответно недоволство, меко казано", допълни той.

"Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от 5 г. не съм в реалната политика. Кой ги измисля тези работи? За какво да ме арестуват? За какво да ме разследват?", заяви Доган пред "Епицентър".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com