Политолог: Последно с кого иска да управлява ГЕРБ - с ПП и ДБ, или с ДПС и БВ?

1943
Политолог: Последно с кого иска да управлява ГЕРБ - с ПП и ДБ, или с ДПС и БВ?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"В момента няма ясно мнозинство в парламента. Всички проблеми идват от това - имаме плаващи мнозинства по отделни въпроси. Има ясно мнозинство по отношение на изпращане на оръжие в Украйна, както и очевидно има мнозинство за хартиената бюлетина."

Това каза за БНР политологът доц. Даниел Смилов. По думите му връщането на хартията в изборния процес е жалко, защото една модернизация на изборния процес на практика ще бъде зачеркната, а и голяма инвестиция, която беше направена в машините, ще се обезсмисли:

"По този начин ще се върнат най-различни възможности за машинации. Ако партиите бяха загрижени наистина за активността и за възможността на хора, включително неграмотни и други, които имат трудности да гласуват, можеше да се вземат други мерки и да се подпомогнат тези хора наистина да гласуват, а не някой друг да гласува вместо тях".

ОЩЕ: "Нечистоплътни уговорки" срещу "парапети": ПП и ГЕРБ с нов сблъсък в парламента

Смилов коментира още, че има възможности за съставяне на правителство, които не са изчерпани:

"От водещата партия зависи дали те ще бъдат реализирани, или не. Голямата неяснота идва засега от позицията именно на ГЕРБ. Не е известно те какво желаят. Сигналите, които изпраща Борисов, са че едва ли не е готов на всичко, но какво е това "всичко" не е описано. Задължение на първата партия е да внесе яснота по този въпрос. Какво мнозинство преследва той? Ако да речем мнозинство от ГЕРБ-ПП-ДБ трябва да се водят един тип преговори - да се сложи акцент върху въпроси като "борба с корупцията", "главен прокурор"… Ако се преследва друга коалиция – с ДПС, БВ и подкрепа от БСП, това е съвсем различен сценарий и изисква друг тип преговори - най-вече с БСП по отношение на социални въпроси, тъй като другите партии имат готовност да участват с Борисов в правителство. Има трета и опция, която може би Борисов би желал - ГЕРБ и ДПС, от една страна, заедно с ПП и ДБ, от друга - но ми изглежда нереалистична по ред причини".

Според политологът сме свидетели на "театрална подготовка за отиване към избори" и "бързането с хартиената бюлетина е сигнал, че може би тази интерпретация е вярна":

"Ситуацията е малко парадоксална - като че ли възможности се обсъждат, а в крайна сметка нищо не се обсъжда и не се водят се преговори по същество. Впечатлението, което добивам, е, че става дума за предизборен театър, който трябва да прехвърли отговорността за несполуката да се състави правителство на някой друг".

Ако и трите мандата се провалят, пак ще имаме служебно правителство но "това е лошо решение по много причини", категоричен е Смилов. Той изтъкна също, че много от афишираните през последните месеци кризи са били преувеличени и даде за пример твърденията, че страната няма да оцелее без руски газ. С отказа си да внесе бюджет служебното правителство е оборило и тезата, че без нов такъв страната ще пропадне.

ОЩЕ: "Продължаваме промяната" се отказа - ДПС взе и спортната комисия в НС

"Има два варианта за кабинет, които имат реални шансове да съберат подкрепа. Единият е около тандема ГЕРБ-ДПС с подкрепа на „Български възход" и вече с преговори, да речем на БСП, би могло да се състави правителство. Самите БСП дадоха сигнал, че биха били склонни с трети мандат да обсъждат такъв вариант. Друг вариант за съставяне правителство е с втория мандат – на ПП и ДБ. Ако ГЕРБ са готови да ги подкрепят, това е вариант, който ясно би могъл да се реализира. Това са сложни коалиции и всяка една от тях би изисквала много сериозни преговори, подчерта експертът".

За одобрения вчера антикорупционен закон Смилов коментира:

"Има сериозен натиск заради Плана за възстановяване да приемем определени закони и този натиск води до такава динамика и в НС и до поставяне на определени въпроси на дневния ред. Има и нещо друго - ГЕРБ имат аргумент да са по-активни, тъй като репутацията им е увредена е по отношение на борбата с корупцията и те имат интерес да демонстрират активност. Българският политически елит има пряк интерес да реши проблема с корупцията или поне да покаже достатъчно ефективно действие, защото самото му оцеляване в някакъв смисъл е свързано с този проблем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика