Политолог за свършеното от 48-ото Народно събрание: Много искахме, но нямахме желание

1231
Политолог за свършеното от 48-ото Народно събрание: Много искахме, но нямахме желание
Снимка: БГНЕС

В 48-ото Народно събрание депутатите свършиха това, което и хората си казват в такава ситуация – Много искахме, но нямахме желание. С това мога да обобщя вчерашните декларации. Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков.

“Всички декларираха на парламентарно и на медийно ниво, че са готови на нужните компромиси, за да се състави някакво стабилно редовно управление, но в момента, в който се появяваше такава възможност, не направиха необходимото, за да се стигне наистина до тази ситуация“, казва той. И допълни: “Всеки търсеше вината в другия и го обвиняваше за тази невъзможност, като оправдаваше собствените си действия с това, че служебно правителство не трябва да има и всъщност се дава мандат на президента Радев, без това да е вярно, защото парламентът е институцията, която трябва да даде мандата през гласуване в пленарна зала на едно редовно правителство. Парламентът не дава мандат на служебното правителство, той се дава от конституционната уредба“.

ОЩЕ: Димитър Ганев: Предизборната коалиция на ПП и ДБ не решава политическото уравнение

Според него има два възможни сценария след 2-ри април. Единият е партиите да признаят пред себе си и пред обществото, че нямам как повече да продължава ситуация, в която да управлява служебно правителство, което така или иначе има краткосрочни и определени цели, примерно да произведе честни избори. Другият е да се правят пак такива тънки политически сметки, че ако направят някаква коалиция с прекалено много компромиси, това може да ги провали на местните избори през есента на тази година.

Георги Киряков: Борисов опитва да смени продавачите, защото не му купуват стоката

Вече е ясно - президентът Румен Радев свика на първо заседание новоизбраното 48-то Народно събрание на 19 октомври 2022 г. (с...

“Говорим за партиите, които имат идеята, че трябва да направят някаква коалиция. Това важи и за възможна коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП, ако БСП има добър резултат. И за възможна коалиция ДБ и ПП във формат, който зависи от преговорите в момента – обща парламентарна. Или пък, ако ГЕРБ има 121 народни представители, което е напълно възможно“, смята политологът.

Според него “ако се стигне до възможности за коалиции, трябва да се види какви ще са условията и от двете страни“. “Дали ще продължава да се иска главата на Иван Гешев срещу съставяне на такова правителство от страна на ДБ и ПП, дали ГЕРБ ще са склонни да се произведе някаква сериозна реформа в съдебната власт, дали някои от фигурите на ГЕРБ ще бъдат жертвани, за да се реши проблемът с корупцията, или самият Борисов ще даде крачка назад и ще каже, че е по-добре да има правителство, отколкото той да е основната фигура в тези процеси“.

“Всички прогнози сочат, че избирателната активност няма да бъде по-висока, даже твърдят, че ще бъде по-ниска от последния вот през октомври. Има някаква надежда, ако партиите успеят да представят по-интересни неща, което е малко вероятно. Твърди се също, че хартиената бюлетина ще повиши активността“, казва Киряков.

ОЩЕ: Росица Матева уверява, че ЦИК ще се справи с изборите, въпреки Изборния кодекс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика