Половин милион лева държавни пари за медийна реклама са искани от една телевизия и две радиа

3595
Половин милион лева държавни пари за медийна реклама са искани от една телевизия и две радиа
Снимка: Thinkstock

Една телевизия и две радиа са рекордьори по заявки за т.нар. медийни пакети от по 40 000 лева всеки, които получават партиите без държавна субсидия за агитация на идеите си в предизборните кампании.

Става въпрос за телевизия „Евроком” и радиата „Гама” и „Мелодия”, чийто собственик е “Бойкос” ЕООД. От заявки до ЦИК за общо 1,1 млн. лв., исканията на телевизията и собственика на двете местни радиостанции са за над 570 000 лв., или половината от всички, посочва в. „24 часа”.

Парите на данъкоплатците за реклама на изборите отиват към по-малко известни медии

Повечето от политическите сили, които нямат право на държавна субсидия и участват в кампаниите за президентските избори и за референдум...

„Евроком” има искания за общо 410 000 лева, като 212 000 от тях са за президентските избори. Това е над 50% от всички направени искания за медийни пакети за президентските избори до 17 октомври, които са на обща стойност 416 637 лева. ЦИК се е произнесла с откази за “Евроком” за близо 80 000 лв. За останалите около 132 000 лв. или има одобрение, или се чака решение. Към телевизията средства от медийни пакети са насочили “Българска социалдемокрация - Евролевица”, “Балканска демократична лига”, “Българско национално обединение”, “Християнсоциален съюз”, “Движение за радикална промяна “Българска пролет” на Велизар Енчев – в размер на около 36 000 лева, както и 6 инициативни комитета, издигнали кандидатите за президент Диана Димитрова, Пламен Пасков, икономиста Румен Гълъбинов, Йорданка Колева, Бисер Миланов-Петното и Камен Спасов, по-известен като “човека, който удари Волен Сидеров пред НАТФИЗ”.

Исканията за медийни пакети за референдума, които да отидат в “Евроком”, пък са за над 197 000 лв. ЦИК обаче отрязала доста голяма част от тях - общо над 115 000 лв., и така разрешенията за сключване на договори са за 81 000 лв.

Второто място на най-желани медии за политическа реклама държат двете радиа във Видин и Силистра - "Гама" и "Мелодия". Заявките са за над 166 000 лв., въпреки че към тях има искания само за референдума. Разяснителната кампания във Видин и Силистра се е оказала изключително важна за 5 инициативни комитета, избрали двете радиостанции за посланията си. Така инициативен комитет, представляван от Светлана Стоянова, има одобрение за сключване на договори с двете радиа за общо над 31 000 лв. Почти целия си медиен пакет - над 39 900 лв., пак там иска да даде и инициативен комитет, представляван от Каролина Цампарова. От втория път разрешения получават комитет, представляван от Стефан Алексиев - 39 912 лв., и друг, представляван от Биляна Колева - за 39 924 лв. На фона на тях заявката на комитет, представляван от Румен Маринов, за видинското радио “Гама” е само за 15 360 лв.

До 17 октомври за по 40 000 лв. заявки за медийни пакети са направени за телевизиите СКАТ и “Европа”. За в. “Земя” са за 36 300 лв., след него с 35 000 лв. е “Канал 3”, БТА - общо 25 000 лв., пловдивската телевизия “Тракия” - 22 240 лв., “Дарик” и в. “Марица” - по 20 000 лв., сайта “Гласовете.ком” - 19 000 лв. Исканията за другите две национални телевизии bTV и Нова телевизия са съответно за 14 000 лв. и 9500 лв. В списъка присъстват още телевизиите “България он еър” и BIT, радиостанциите “Вероника”, “Нова”, “Енерджи” и “Воксбг”, сайтовете “Фокус”, БГНЕС, “Медиапул”, “Вевести”, “Офнюз”, сливенските медии “Сливен нюз”, “Сливен инфо” и “Канал 6”, пирдопската “Средногорие медия” и бургаската “Черноморски фар”.

Лесни държавни пари текат към куп комитети, които обясняват за референдума на Слави

По 40 000 лв. от държавния бюджет т.е. пари на данъкоплатците получават инициативни комитети, за да провеждат своята информационна камп...

До 17 октомври са постъпили заявки за медийни пакети за референдума за почти 770 000 лв. Общо за него и вота партиите и инициативните комитети, които нямат държавна субсидия, имат право да поделят около 2 млн. лв - всеки може да получи до 40 000 лв. за политическа реклама. Одобрението от ЦИК става на 3 нива - първо комисията се произнася по всяко запитване, после по исканията за сключване на договор и накрая - за изплащане на средствата. Засега няма нито едно решение за изплащане на средства, тъй като все още исканията за медийни пакети са или на фаза запитване, или искане за сключване на договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика