Посланикът на Русия и руски историци се срещнаха с ръководството на АБВ

15375
Посланикът на Русия и руски историци се срещнаха с ръководството на АБВ
Снимка: ПП АБВ

Руската делегация от организацията РИО (Руско историческо общество), която е в България по покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков се срещна с представители на партията. В събитието участваха и президентът Георги Първанов (2002-2012), както и посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

Фокус на срещата бяха междудържавните отношения България-Русия, необходимостта от нова динамика и засилване на контактите на най-високо равнище. Убеждението на АБВ, като представена в парламента политическа сила, е в необходимостта час по-скоро да заработи междуправителствената комисия, както и активната работа на парламентарната група за приятелство с Русия – група, в която ще участва и Владимир Маринов, народен представител от АБВ в КП "БСП за България", посочи Румен Петков.

 

Тема бе и предстоящото честване на 145-та годишнина от Освобождението на България – събитие, което е от особена важност, за което са предвидени конкретни мероприятия. АБВ подкрепя създаването на Международен инициативен комитет за отбелязване на 150-годишнината от Руско-Турската Освободителна война, отбеляза председателят на партията. Бе достигната договорка за организация на научни форуми.

Руският посланик Елеонора Митрофанова благодари на АБВ за последователната политика по отношенията България-Русия.

 

Пред гостите президентът Георги Първанов анонсира идеята за създаване на Балкански център у нас, който да изследва историческите процеси и да съхранява събитията от общата история в региона.

Народният представител на АБВ в КП "БСП за България" Владимир Маринов акцентира върху необходимостта от засилване на икономическото партньорство между двете държави, като подчерта наличието на редица стратегически възможности.

 

Лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка подчерта важността от запазване на паметта за общата история и културния и младежки обмен между двете държави.

Алексей Громико – директор на института за Европа към Руската академия на науките (внук на А. А. Громико) коментира възможността за партньорство между научните институти на България и Русия.

 

Петчленната делегация от Руското историческо общество е в България по повод честванията на 144-годишнината от Освобождението на Плевен.

В състава на делегацията влизат Алексей Громико – директор на института за Европа към Руската академия на науките, Константин Могилевский – председател на управителния съвет на Руското историческо общество и изпълнителен директор на фондация "История на Отечеството", Ефим Пивовар – президент на Руския държавен университет за хуманитарни науки и член на Съвета на Руското историческо общество и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com