Повече децентрализация, по-малко корупция: Говори Габор Петери от Съвета на Европа

2681
Повече децентрализация, по-малко корупция: Говори Габор Петери от Съвета на Европа
Снимка: Actualno.com

По-децентрализираните страни са по-малко корумпирани. Това заяви пред Actualno.com Габор Петери - представител на Съвета на Европа.

Той участва във форума „Финансова автономност на българските общини в съответствие с европейските практики и стандарти“, съпътстващ заседанието на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Кметът на Кърджали: Местната власт се оказва гръбнак на държавата

Общата оценка на местната власт е, че в условия на криза тя се оказва гръбнак на държавата. Местното самоуправление през последните 3 г...

Ето защо според него финансовата децентрализация е важна:

Защо е нужна финансовата децентрализация на общините?

Петери: Финансовата децентрализация не е самоцел – тя е средство, с което да се постигне нещо повече. А чрез финансирането искаме да имаме по-добри услуги, повече ефикасни регионални услуги, по-ниско ниво на корупция. Както се вижда много ясно от едно проучване – по-децентрализираните страни са по-малко корумпирани.

Също така решаването на проблемите, предизвикани от кризите с околната среда и климата, е област, в която правителствата могат да направят много.

Какво е състоянието на общините в Европа, където се е случила тази децентрализация?

Гълъб Донев е неподвластен на партийни пристрастия към общините

Правителството има и едно предимство. То не е подвластно на партийни предпочитания и пристрастия.Това каза служебният премиер Гълъб Дон...

Петери: В периода през последните 10 години имаше много промени в другите европейски държави. Можем да видим, че те реагираха на кризата по различни начини. Някои страни започнаха процес на централизация, на рецентрализация, защото това беше част от политическите процеси. Други продължиха по пътя, по който бяха поели през предходното десетилетие, и използваха всички методи, които имаха за подкрепа на местните правителства – най-вече скандинавските страни.

Първата група е Унгария, Италия, а също така по-широк регион отвъд Европа като Грузия – те направиха децентрализация. Действията на отделните държави бяха доста различни.

Какъв съвет бихте дали на България за постигане на децентрализация на общините?

Петери: Този проект тепърва стартира, имаме много добри местни партньори, експерти от асоциацията и компании. Съвсем в началото сме на това упражнение да кажем какво ще е бъдещето, кое ще е най-доброто бъдеще.

Това, което чувам тук, на тази среща, е, че асоциацията вече е изготвила няколко решения – например разпределяне на приходите. Всички опции трябва да бъдат поставени в една рамка – това ще бъде нашата основна задача. Защото ако не поставиш всичко това в една структура, ако действащ само с един инструмент, това може да причини проблеми.

Заместник-министър: На този етап не се предвиждат енергийни компенсации за общините

На този етап не се предвиждат енергийни компенсации за общините, стана ясно от думите на заместник-министъра на финансите Людмила Петко...

По-високите приходи ще изискват по-добро балансиране. Това е нашата работа – да говорим за системата като цяло. И се надявам, че това ще помогне на държавата.

Интервюто проведе Деница Китанова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com