Повече от половината депутати имат търговски интерес в енергетиката, твърдят от "Възраждане" (ВИДЕО)

10122
Повече от половината депутати имат търговски интерес в енергетиката, твърдят от "Възраждане" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Около 160 от депутатите имат пряк търговски интерес по отношение на частни енергийни дружества, оповести днес зам. председателят на "Възраждане" Цончо Ганев от парламентарната трибуна. Аз лично съм много обезпокоен, защото виждам как след едно гласувано решение вчера, след гневни декларации от страна на ЕРП-тата, днес беше гласувано с различен текст от управляващата коалиция."

Това заяви в интервю за Actualno.com депутатът от групата на "Възраждане" адвокат Петър Петров.

Както вече ви съобщихме, мораториум от 16.12.21 до 31.03.22 върху цените на тока, парното и водата прие със свое решение Народното събрание. Решението влиза в сила при обнародването му в Държавен вестник. Не беше прието да няма изобщо мораториум, както предложиха от ДПС. Не беше прието и да е по-дълъг с един месец – както предложиха от „Възраждане”.

И днес мораториумът беше наложен с решение на Народното събрание, както вчера (15 декември). При вчерашната ситуация проф. Пламен Киров, експерт по конституционно право, изрично каза пред Actualno.com, че не може с ненормативен акт (решение) да се изменя действие, породено от нормативен акт (решение на КЕВР, взето в рамките на определени със закон правомощия).

Сега Народното събрание прие решение за изменение и допълнение на вчерашното си решение. Попитан отново от Actualno.com, проф. Киров пак потвърди вчерашната си позиция - противоконституционно е. Само със закон се изменя действие, породено от закон - т.е., ако ще има мораториум, следва това да мине през закон. Механизъм е текст през Преходни и заключителни разпоредби.

Именно за да изясним този казус потърсихме мнението на адвокат Петър Петров

Ето какво още каза той:

"Професор Пламен Киров беше мой преподавател в Софийският университет и много го уважавам. Съобразявам се с неговото мнение, но тогава бих искал да попитам как ние обсъждаме повече от 10 дни искане парламентът да вземе решение, което да отмени друг нормативен акт, а именно заповедта на министъра на здравеопазването за зеления сертификат. И да направим така, че да възпрепятстваме тази заповед да важи за територията на сградата на НС (бел. гл. ред. - обяснението, което днес даде и депутатът от БСП Явор Божанков при дебат за зеления сертификат, е, че заповедите на здравния министър са правомощие, гарантирано му съгласно чл. 63, ал. 4 от Закона за здравеопазването, защото България официално все още е в извънредна епидемична ситуация. С други думи, не става въпрос за чист нормативен акт).

Според мен парламентът, съобразно правомощията си по чл.86 от Конституцията, може да вземе решение, с което да подпомогне домакинствата на България, срещу растящите цени на тока, водата и парното."

*Член 86 от Конституцията гласи:

(1) Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения.

Костадинов с въпрос за влиянието на чужди посолства и американските ТЕЦ-ове

От партия „Възраждане“ ще подкрепят създаването на временната комисия по въпросите с енергийната криза и справянето с нея. ...

(2) Законите и решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите.

На въпрос дали това решение не трябва да бъде направено през закон, Петров отговори по следния начин:

"Проблемът е в Закона за енергетиката, където не е предвидено, че Народното събрание, което избира КЕВР, да прекратява предсрочно правомощията му, дори и да сметне, че дейността му не е в подкрепа на гражданите. Такива за мен винаги е имало по отношение на одобряването на повечето от исканията на ЕРП-тата за увеличение на цените на тока от страна на КЕВР. Със законодателно предложение, което ние от "Възраждане" ще внесем, да бъдат дадени правомощия в чл.12б от Закона за енергетиката, когато Народното събрание прецени, че КЕВР не защитава българските граждани, предсрочно да прекрати правомощията на тази комисия.

*Чл. 12б. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2015 г., в сила от 06.03.2015 г.) (1) Пълномощията на член на комисията се прекратяват предсрочно:

1. по негово искане;

Противоконституционен ли е мораториумът върху цените на тока - отговорът на БСП (ВИДЕО)

Мораториум от 16.12.21 до 31.03.22 върху цените на тока, парното и водата прие със свое решение Народното събрание. Решението влиза в с...

2. при несъвместимост;

3. при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от 6 месеца;

4. когато е осъден на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер с влязъл в сила акт;

5. при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения;

6. (изм. - ДВ, бр. 7 от 2018 г.) при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;

Мораториумът върху цените на тока и водата е променен, пак ли е противоконституционен?

Мораториум от 16.12.21 до 31.03.22 върху цените на тока, парното и водата прие със свое решение Народното събрание. Решението влиза в с...

7. при смърт.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1, 4, 6 и 7 основанията се обявяват от председателя на Народното събрание пред Народното събрание.

(3) В случаите на предсрочно прекратяване на пълномощията на член на комисията нов член се избира в двумесечен срок от влизането в сила на решението за прекратяване по ал. 1, т. 2, 3 и 5, или от обявяването по ал. 1, т. 1, 4, 6 и 7. Новоизбраният член довършва мандата на лицето, на чието място е избран.

Попитан дали очаква такова предложение да бъде подкрепено, адвокатът отговори утвърдително. Така ще се види и кои партии желаят да подкрепят българските граждани, особено тези с ниски доходи, срещу растящите главоломно цени на ток, вода и парно и свързаните с тях стоки от първа необходимост, отчете още той.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика