ПП „МИР“ предлага модел за излизане от демографската криза*

2429
ПП „МИР“ предлага модел за излизане от демографската криза*
Снимка: ПП МИР

ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) представи революционен модел за излизане на България от демографската катастрофа, който чрез определени стимули облагодетелства работодатели, работници и родители. Това стана ясно след проведената кръгла маса от ПП МИР, където беше представен моделът за излизане на България от демографската катастрофа на икономиста Кирил Стойчев.

"Този модел е пряко свързан със социално-пазарното стопанство и двата модела взаимно се допълват, защото печелят всички - работодатели, работници и родители. Моделът за излизане на България от демографската катастрофа е работещ и печеливш", заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Авторът на модела Кирил Стойчев описа тежката демографска ситуация в страната и каза, че коефициентът на раждаемост в България е близо 1,5 % и е твърде нисък и ако тази тенденция се запази в следващите 30 години се поставя под въпрос съществуването на българската нация.

"Това не е демографска криза, а демографска катастрофа и е крайно време да ни светне червената лампичка и да вземем спешни мерки. Демографската катастрофа е национална кауза и ПП МИР ще търси политическои консенсус по темата, тъй като излизането от демографската катастрофа зависят абсолютно всички други сектори", заяви Симеон Славчев.

Той каза, че запазването на традиционнотго българско семейство е една от основните цели на партия МИР и че решението на демографската катастрофа ще спомогне за опазване и съхранение на българския род, език и култура.

Икономистът и автор на модела Кирил Стойчев разкри, че трябва да се стимулира раждаемостта и изтъкна, че демографска криза има навсякъде по света, дори и в икономически развитите държави и нито една страна не е успяла да намери цялостно решение на проблема.

"В миналото децата са били богатството на семейството. На тях се е гледало по този начин. Ако имаш повече деца, ти си богат. При индустриалната икономика обаче децата от приход се превръщат в разход - с раждането на едно дете започват разходите - храна, дрехи, образование. Така децата днес от приход се превърщат в разход и това е причината за демографската криза", заяви Кирил Стойчев.

"Нашето общество трябва да превърне децата от разход в приход за своите родители и това е в основата на модела за излизане на България от демографската катастрофа".

Той представи изследвания, според които през 2100 година в страната ще има население не повече от 1 млн. души, а според данни на ООН страната ни ще има население от 2 млн. души и ако не бъдат взети спешни мерки тези данни ще се превърнат в реалност, допълни още експертът.

Той уточни, че за да се въведе модела за излизане на България от демографската криза трябва да се обвържат социално-икономическите показатели труд, бизнес и раждаемост.

"За раждаемостта трябват радикални мерки в правилната посока. Представете си една къща, която гори", заяви още Кирил Стойчев.

Той уточни, че мерки като социални помощи и данъчни облекчения са неработещи и те няма да доведат до никакъв резултат. Затова той призова за въвеждането на нова категория финансови стимули при раждането на едно, две три или повече деца.

"Тези финансови стимули са обвързани с труда. Колкото по-голяма заплата има един човек, толкова по-висок ще бъде финансовият стимул при раждането на едно, две или три деца. Тези стимули ще се изплащат на родителите веднъж годишно и ще бъдат обвързани с облагаемия им доход", обясни Кирил Стойчев.

Той уточним, че на родители, при сключен граждански брак, ще се връща удържания данък върху доходите на физическите лица за период от една година назад. "За първо родено дете държавният данък върху доходите се формира на базата, на която ще се излисляват финансовите стимули. Тази база я умножаваме по коефициент 2. Тоест ако един родител е внесъл за годината данък въху доходите на физическите лица, умножаваме този данък по две и в първата година родителят ще получи около 4 хиляди лева. Но родителят е в семейство. Другият родител също има доходи. Вземаме и неговите доходи и ги умножаваме, примерно на майката, преди тя да излезе в майчинство, умножаваме ги по коефициенти и така ще имаме имаме една обща сума от 8 хиляди лева годишно в едно семейство", обясни Кирил Стойчев.

Той каза, че този вид получаване на финансово стимулиране ще продължи 5 години, след което този коефициент ще се намали на 1 за следващите 5 години, като идеята е, че през първите 5 години в отглеждането на едно дете разходите са по-високи.

"В един момент родители може да поискат да имат две деца. За второ дете коефициентът се променя на 3. Тоест този доход, който е бил удържан през година, се връща умножен по 3, за първите пет години на второто дете и по 1,5 за следващите пет. За трето дете коефициентът се променя на 4 за първите пет години и на 2 за следващите две години. За всяко следващо дете се запазва коефициентът на третото. Тези, които имат повече деца, годишният им доход може да се увеличи с 40% - това е невероятна промяна и тя се дължи само на това, че ти си решил да имаш деца", заяви икономистът.

Кирил Стойчев обясни, че финансовото стимулиране на раждаемостта е свързано с въвеждането на косвен данък от 1 % за българските фирми, а сумите ще се влагат в новосъздаден фонд "Раждаемост", където средствата ще се акумулират. Той обясни, че през първите няколко години в този фонд ще постъпват повече средства и те може да се използват за различни програми, като например за ин витро процедури.

Той каза, че освен основните коефициенти, ще се въведат и допълнителни коефициенти - възрастов, регионален и за висше образование.

"Ако желаеш да раждаш между 20 и 29 години, към основният коефициент ще се добавят 0,5 % за жените, които раждат в тази възраст", заяви икономистът.

"Има регионни, където раждаемостта е по-ниска. Така например ако родиш в областта на Странджа или Видин, към основният коефициент ще се прибавят 0,5 %", съобщи още експертът.

"Жените с висше образование раждат по-късно. Затова образователният коефициент от 0,5% ще бъде за семейства, които са висшисти", заяви още Кирил Стойчев.

Той обясни, че за въвеждането на модела е необходима законова промяна и че той ще доведе от 50% до 100% увеличение на раждаемостта.

"Ще се увеличат браковете, в семействата ще има повече деца, ще намалят разводите. В момента има само семейства без сключен граждански брак. Тази тенденция също ще намалее. Процесът на застаряването на населението също ще намелее. Българите от чужбина също ще се завърнат, защото ще имат добри условия да раждат и да отглеждат деца. Проблемът с детската бедност също ще се реши, тъй като тя идва от родителите. Ще намалеят абортите по икономически причини, ще има и по-добри условия за живот в малките населени места и ще се намали миграцията от малките неселени места към големите градове", обясни още Кирил Стойчев.

Той каза, че бизнесът също ще бъде доволен, защото ще разполага с повече квалифицирани специалисти и с повече работна ръка. "Бизнесът ще има най-голяма полза от този проект. Част от българите в чужбина ще се върнат и ще спре недостигът на кадри и ще се намали тъсенето на стоки и услуги. При семействата с повече деца ще има необходимост от нови жилища. Това ще стимулира строителството, а това означава работни места, приходи и по-висок БВП", каза още икономистът.

"Аз съм представител на бизнеса и трябва да кажа, че това е един много добър модел за излизане от демографската катастрофа и съм сигурен, че бизнесът ще одобри този модел. Този модел, заедно с нашата визия за социално-пазарното стопанство, се всписват много добре и взаимно се допълват", заяви председателят на Софийската търговско-промишлена камара и водач на листата на ПП МИР за Перник Георги Чернев.

Кирил Стойчев каза, че това ще се отрази и на образованието и ще спре закриването на училища и на детски градини в страната.

"Важно предимство на този модел е, че ще се изсветли сивата икономика. В момента много хора се осигуряват на минималната работна заплата, но това не са реалните им доходи. С въвеждането на този модел когато имаш деца, ще искаш заплатата ти да бъде реалната", обясни още експертът.

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев заяви, че моделът е работещ и ефективен и съобщи, че след изборите партията ще инициира национална кръгла маса с всички национално отговорно политически сили и граждански организации, на които да се очертаят дългосрочните приоритети за България.

"ПП МИР ще въведе модела "Стойчев" за излизане на България от демографската криза, както и за социално-пазарното стопанство, когато стане парламентарно представена партия", заяви още Симеон Славчев.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там

Георги Първанов: Аз съм против идеята за президентска република

Минеков за скандала в Народния театър: Усещам политически натиск лично към мен

Костадин Костадинов горд: Синът му защитил подписката за лева с шамари

Христо Иванов: Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията

Кирил Петков: Голямата битка са местните избори

Бойко Найденов за разследването на главния прокурор: Трябва да има механизъм, който да постави този човек наравно с останалите

Доц. Стойчо Стойчев: Корнелия Нинова е наясно, че нейният проблем не се казва Бойко Борисов, а Румен Радев

"Опитайте и вие": Волен готви у дома, показа как се правят спагети а ла Сидерони (ВИДЕО)

Слави: Кирил Петков събирал добрите сили. Иде ми да изкрещя: "Абе, вие нормални ли сте?"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика