ПП призоваха служебния кабинет да започне преговори с ЕК за намаляване на въглеродните емисии

741
ПП призоваха служебния кабинет да започне преговори с ЕК за намаляване на въглеродните емисии
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" призоваха служебното правителство да започне незабавни преговори с Европейската комисия за адаптиране на сроковете за намаляване на въглеродните емисии към новата енергийна среда след войната.

"9 месеца след началото на войната в Украйна и прекъснати енергийни доставки, в ЕС има ново разбиране за предизвикателствата пред устойчивия енергиен преход на Европа, както и нови инструменти, които да отговарят на тях, съгласно програмата REPowerEU за финансиране. От „Продължаваме Промяната” настояваме служебното правителство незабавно да започне процедурата пред Европейската комисия за отразяване на новите възможности за финансиране, както и за адаптиране на Националния план за възстановяване и устойчивост на България", гласи позицията на ПП.

Христо Иванов сравни Денков с мехлем за нараняванията, които са си нанесли партиите

"Правителство може и трябва да има. Всяка политическа сила трябва да намери баланса между отговорността да има такова и готовността да ...

Припомняме, че страната ни е поела ангажимент до 2026 г. да се намалят въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40%. Според Кирил Петков и "Продължаваме промяната" това не предвижда затваряне на въглищните централи, въпреки че от ГЕРБ твърдят противното и обвиниха за това именно ПП. От "Промяната" обаче им припомниха миналия месец, че именно те са подписали Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

"Защитата на енергийната независимост на България и осигуряването на плавен и устойчив енергиен преход, нови инвестиции и социални мерки за запазване на работните места в сектор енергетика следва да е един от основните приоритети на българското правителство и българския парламент, независимо от политическата криза. Затова с начлто на своя мандат Продължаваме Промяната коригира българския План за възстановяване, за да премахне ангажиментите за затваряне на въглищни централи и строеж на газови мегацентрали", посочват от ПП.

Зам.-председателят на Енергийната комисия в парламента – Радослав Рибарски, водач на ПП листата в Стара Загора, защити днес тази позиция по време на участието си в среща на синдикатите във връзка с изискванията на Европа за енергиен преход и предложи конкретни мерки. Рибарски обяви, че поради забавянето на служебното правителство още в понеделник "Продължаваме Промяната" ще внесе проект на решение в Народното събрание със следните предложения:

  • Народното събрание да задължи Министерския съвет да подготви позиция, която отразява новата ситуация след войната в Украйна, в съответствие с изискванията на ПВУ и на новия инструмент за енергийния преход REPowerEU;
  • Министерският съвет да инициира срещи с представители на Румъния и Гърция за възприемане на единен регионален подход при преговорите с Европейската комисия за отразяване на последиците от войната за енергийната сигурност на региона и адаптиране на изискванията и целите за енергиен преход на трите държави членки.

„Продължаваме Промяната” предлага да се поиска дерогация относно сроковете за намаление на вредните емисии с оглед на продължаващата война в Украйна.

Срещата на Денков с партиите от НС: Кой запази добрия тон и какво предстои? (ВИДЕО)

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" проф. Николай Денков предложи на партиите техническа среща по политики, тъй като от ф...

"Припомняме, че преди войната подаденият план за възстановяване и устойчивост от второто служебно правителство на президента Румен Радев съдържаше ангажимент за затваряне на 1,4 ГВ мощности. След встъпването си в длъжност правителството на Продължаваме Промяната успя да накара Европейската комисия да се откаже от това изискване за окончателно затравяне на 1,4 ГВ мощности и то бе заменено със задължение за намаляване на емисиите в Маришкия регион, без извеждане извън експлоатация на мините ни, които могат да продължат да работят при необходимост", пише в позицията на ПП.

"След избухването на войната българското правителство е длъжно да използва своевременно всички нови механизми за осигуряване на устойчив енергиен преход, както и в координация с другите държави от региона да търси по-силна преговаряща позиция в Европа. Усилията за запазване на енергийната ни независимост и използване на пълния капацитет на Маришкия басейн трябва да продължат и да отчитат променящата се енергийна среда в Европа", заявяват от "Продължаваме промяната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика