Правителството прие Теодора Точкова за член на Антикорупционното бюро

7521
Правителството прие Теодора Точкова за член на Антикорупционното бюро
Снимка: БГНЕС

По предложение на вицепремиера Меглена Кунева в състава на Националния съвет по антикорупционни политики влиза главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това реши на днешното си заседание правителството, предаде БГНЕС.

Кабинетът редактира свое постановление, прието преди месец, а с новото си решение оставя ВСС без негов представител в съвещателния орган.

Преди две седмици за представител на ВСС в Националния съвет по антикорупционни политики бе избран Ясен Тодоров, който е председател на Етичната комисия. Тодоров е един от най-големите критици на съдебната реформа, която правосъдният министър Христо Иванов предлага. Така вместо Ясен Тодоров, в съвещателния орган съдебната власт ще се представлява от Теодора Точкова, която през април бе избрана за главен съдебен инспектор.

В мотивите за промяната на Постановлението на Министерския съвет Меглена Кунева посочва законопроект, предложен от правосъдния министър Христо Иванов, но който все още не е преминал обществено обсъждане, не е приет от правителството, нито е ясно дали ще бъде гласуван в този му вид от Народното събрание. "Промяната се прави с оглед функциите, които Инспекторатът към ВСС има по проверка и анализ на съдебната дейност съгласно действащия закон и с оглед възможното натоварване с определени правомощия по отношение на проверките на имотното състояние и установяването на конфликт на интереси на магистратите. Промяна отчита факта, че между приемането на постановлението за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики и сегашния момент, в Народното събрание беше внесен проект на закон за изменение и допълнение на Конституцията и беше представен за обществено обсъждане закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Тези законопроекти предлагат нови разрешения по отношение на проверките на почтеността на магистратите. Посочването на главния инспектор има за цел постигането на максимална ангажираност на Инспектората в работата на Националния съвет", аргументират от правителствената информационна служба промяната на постановлението.

Националният съвет по антикорупционни политики е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията. В състава му са включени представители на институциите, имащи отношение към превенцията и противодействието на корупцията, уточняват от МС. Националният съвет по антикорупционни политики засега не е провел нито едно заседание, а междувременно Законът за борба с корупцията, предложен отново от Кунева, бе приет с множество критики от правителството и тепърва ще бъде обект на разглеждане от Народното събрание.

Кунева се надява медиите сами да се регулират в случаи като "Цветанов - Пеевски"

Подкрепям всякакви журналистически разследвания и държа на тях. Така вицепремиерът Меглена Кунева започна коментара си за единния орган...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика