X
 
 

Правителството ще защити Унгария от ЕП, защото можело и на България да се случи

1353 5
photo of Правителството ще защити Унгария от ЕП, защото можело и на България да се случи
Снимка: БГНЕС
Българското правителство поема ангажимент да изготви позиция в защита на Унгария. Това съобщиха от партията на военния министър Красимир Каракачанов - ВМРО.

"Ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България", твърди Каракачанов.

Орбан не се спира - ЕС искал да отнеме суверенитета по охраната на границата

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да се противопостави на плановете на Европейския съюз, насочени към засилване на външните граници...

Решението в подкрепа на Унгария било взето без никакви възражения на днешното оперативно заседание на Министерския съвет. Предложението за изготвяне на такава позиция е на Каракачанов, на вицепремиера Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов - постове, които до един са заети от хора на "Обединени патриоти".

През миналата седмица Европейският парламент прие резолюция за задействането на чл. 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария, с което може да се стигне до отнемането на право на глас на държавата в Съвета на ЕС. Засега това е далечна перспектива - в момента ЕП иска от Европейския съвет да признае, че съществува очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Европейският съюз. От Европейския парламент изрично изразяват загриженост относно функционирането на конституционната и избирателната система в Унгария, независимостта на съдебните и другите институции и конкретно правата на съдиите, корупцията и конфликтите на интереси, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни, свободата на изразяване, на религията, на сдружаване, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни. Специално подчертани са правата на лицата, които принадлежат към малцинства, включително ромите и евреите, и защитата от изказвания, изразяващи омраза към тези малцинства, както и основните права на мигрантите, търсещите убежище лица и на бежанците.

Аз винаги съм защитавал националните интереси на България и смятам, че е редно всяка една страна в Съюза да има правото да отстоява своята национална идентичност, заяви Каракачанов. С тези думи той застана на мнение, че ЕП "грубо погазва правото на държавата да води своя политика, в защита на националните си интереси". Освен това, лидерът на ВМРО вижда във възможното наказание за Унгария "отслабване на ЕС", защото щял да отслабне единният глас на Съюза.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тиквата ще се отметне! Тантето ще му "свие" сърмите и Тиквата ще си подвие опашката!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не "можело да се случи". Ще се случи! Въпросът е само кога. Другият въпрос е дали Унгария ще защити България? Аз лично дълбоко се съмнявам...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Е как няма да се случи, кое у нас не е същото? "От Европейския парламент изрично изразяват загриженост относно функционирането на конституционната и избирателната система в Унгария, независимостта на съдебните и другите институции и конкретно правата на съдиите, корупцията и конфликтите на интереси..."
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ако е Орбан - да, ще защити България!
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До: номер 1.1 Не, не е същото! Много по-зле е у нас! Унгария поне е приета в Шенген (може би заради това се осмеляват да прилагат тази жестока политика срещу имигрантите), докато в България може спокойно да влязат терористи от Хизбула (справка наскоро непроверения самолет с пътници от Ливан) и добре че не сме в Шенген щото щяха чак до Париж да стигнат, че и на Айфеловата кула щяха да се качат бил виж още ›› я... На тези които бързат да ми цъкат минусчета искам преди това да поясня нещо относно политиката на Унгария спрямо нелегалните имигранти: В Унгария не връзват бежанците със свински опашки както правят у нас. Критиките срещу Унгария имат друга причина, но не е момента сега да я разяснявам подробно. В Унгария наскоро бяха арестували и съдили група българи, които ако не се лъжа бяха оставили камион с бежанци да умрат от задушаване в него. Ако бяха в България, можеше и Каракачанов да ги награди с орден "Стара Планина", да не говорим за съд. Така че пак: В България положението е в пъти по-зле от това в Унгария. България е Троянския Кон на Путин в ЕС!
  : 3 !