Правната комисия намали на 400 000 подписа за искане на национален референдум

11729
Правната комисия намали на 400 000 подписа за искане на национален референдум
Снимка: БГНЕС

Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000. Досега  трябваше да са 500 000 български граждани с избирателни права. Това реши парламентарната правна комисия, която гледа промените в Закона за референдумите на второ четене, предаде БГНЕС.

"Смятаме, че това е съществено намаление на изискването за подписка. Това е намаление с повече от 20%", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

АБВ може да подкрепи ДПС за мажоритарния вот

Може да подкрепим ДПС за мажоритарния вот. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС. От думите на ...

Промени бяха приети и в прага за приемане или отхвърляне на предложението  като предмет на референдума.

"Смятаме, че съществено се коригират праговете във всички хипотези, които с гласуването днес съобразно направените предложения разделихме на няколко групи. Тогава, когато референдума се провежда самостоятелно и тогава, когато се провежда едновременно с други избори. В случаите когато се провежда с други избори този праг се премахна и за критерий се взема конкретната гражданска активност за съответния избор. Смятаме, че решението, което беше прието е и най-справедливо в една конкретна ситуация. Ако на едни избори, условно казано гласуват 3,5 млн., това би следвало да бъде базата, на която да се прецени вотът и по отношение на референдума. Тоест, ако половината от тези гласували на съответния избор подкрепят с "Да" референдума, значи предложението в референдума и отговора на въпроса е положителен", допълни Кирилов.

Бяха гласувани и медийни пакети от 40 000 лв. за партии, коалиции и инициативни комитети, които се регистрират в подкрепа на въпроса или въпросите на референдума и на алтернативната позиция и нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика