Президентът: Апартаментгейт е само айсберг на истинската корупция

1046
Президентът: Апартаментгейт е само айсберг на истинската корупция
Снимка: прессекретариат на президента

Народното събрание да приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния, както и парламентът да създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения.

Това е предложил държавният глава Румен Радев по време на заседанието на КСНС. По думите му оправомощените органи трябва да извършат в кратък срок пълна проверка на изнесените в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши длъжности. Пълните протоколи от проверките да стават публично достояние, настоя още той, също изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, който да ограничи условията за генериране на корупция.Не беше постигнат консенсус за противодействието на корупцията по високите етажи на властта по време на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен при президента. Участниците - шефове на службите за сигурност, силови министерства, парламентарни групи, главният прокурор, премиерът и лидери на партии не стигнаха до единомислие за мерките, които следва да се набележат и не подкрепиха предлаганата им заключителна декларация.

Без единодушие приключи КСНС, посветен на корупцията по високите етажи на властта

Не беше постигнат консенсус за противодействието на корупцията по високите етажи на властта по време на Консултативния съвет по национа...

Разминавания в оценката за ефективността на нормативната база, констатира президентът Румена Радев след проведения КСНС. Предложеното от него становище не било прието от участниците, основно заради разминавания по отношение на измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е борбата с нея и предложенията за решения.

Държавният глава изтъкна разминавания в оценката на ефективността на антикорупционната комисия, също в оценката доколко парламентът осъществява ефективена контрол над нази комисия, също разминавания в оценките за ефективността на нормативната база. Нарушава се институционалния баланс при назначаване на ръководството на антикорупционната комисия, обърна внимание президентът. Той разкритикува водените пасивни методи за борба с корупцията, базиращи се основно на проверка на декларации, ограничения обхват на свързани лица и ограничен времеви обхват на проверки, след освобождаване от длъжността.

Има съществени несъвършенства и в други закони, които създават възможности за прояви на корупционни практики, отбеляза още държавният глава

Президентът припомни, наложеното от него цялостно вето върху анатикорупционния закон и че беше отправил предупреждение към политическите партии сами да се чистят от корумпирани кадри, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт. „Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглежират проблемите с корупцията и когато избухна „апартаментгейт“, вместо те да съдействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат“, каза Радев. Това поведение по думите му „разкрива криза на държавността“.

„Имаме сериозен проблем и той касае националната сигурност“, категоричен е той и подчерта, че затова е свикал миналата сряда днешния КСНС. Радев съобщи, че е отменил поканата си към зам.-председателя на КПКОНПИ заради излезналите публикации за него, че има същите проблеми като замесените в Апартаментгейт. Докладът на КПКОНПИ, по оценка на президента разкрива неефективността на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав, функции и ръководства.

Волен Сидеров: Нужни са нови хора, а не нови закони

Не знам дали са нужни нови закони, но са необходими нови хора, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред журналисти преди заседан...

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика не можа да се яви на заседанието на КСНС, защото е възпрепятстван, отбеляза Радев и съобщи, че в заключенията на доклада на тази комисия е записано, че към момента съществува институционален механизъм за противодействие на корупцията. „В същото време ние виждаме резултатите и според мен липсва реален ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ“, коментира президентът. „Това личи и от начина, по който беше избрано ръководството на тази комисия. Настоявам за енергични и безкомпромисни действия“, добави президентът.

Той призовава институциите за енергични и безкомпромисни действия за възстановяване на доверието на гражданите. „На безочието на определени политици и на чувство за безнаказаност трябва да се сложи край“, категоричен е Румен Радев. Според него усещането за безнаказаност се превръща в стандарт и в администрацията на по-ниски нива и в провинцията е твърде вероятно да се дублират случаите в столицата.

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Оставките могат да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата“, заяви президентът.

По думите му ако българите искат достоен живот трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата. За да стане това са необходими решителни действия по разкриване на корупция, отнемане на незаконно придобитото имущество, наказателно преследване и ефективни присъди, посочи Радев. Най-вероятно, добави той - и това се шири в общественото пространство, че апартаментгейт е само айсберг на истинската корупция. В обществото се шири усещането, че български политици имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки, висши политици и магисстрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс - и всичко това на фона на унизителни пенсии и МРЗ, посочи още Радев.

„Битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система“, подчерта още той. По думите му налице е растяща криза в доверието и тази кариза или ще бъде преодоляна с енергични мерки на органи и институции, които да изпреварват медийните публикации и да започнат да прилагат реално закона спрямо провинилия се. Или - непредсказуеми последици.

Корнелия Нинова предлага да се направи нов антикорупционен закон

Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя, че трябва да се вземат конкретни ме...

Затова призовах всички участници в КСНС, парламента, правителството, оторизираните органи, поясни Радев и подчерта, че нямаме време и трябва да се вземат адекватни решителни мерки. Той подчерта и, че всички, които заемат държавни позиции носят еднаква отговорност.

Президентът изказа благодарност на няколкото медии, които започнаха изобличаването и не спират да търсят истината и призова българите към непримиримост към всички прояви на корупция и бездействието на държавните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика