Президентът и ДБ са притеснени от диалога в парламента, скараха се за оръжията

2517
Президентът и ДБ са притеснени от диалога в парламента, скараха се за оръжията
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе консултации с "Демократична България" за съставяне на правителство, като двете страни изразиха притеснение от диалога в парламента последната седмица, свързан с приемането на промените в изборното законодателство.

ОЩЕ: Хиляди на протест срещу промените в Изборния кодекс (ВИДЕО и СНИМКИ) 

Това е шестата среща за консултации на държавния глава.Досега президентът проведе консултации с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане" и "БСП за България". На президента му остава да проведе разговори с партията на Стефан Янев преди да премине към връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Според държавния глава усилията за излъчване на мнозинство е труден, но по думите му "не невъзможен процес".

ОЩЕ: Нинова към Радев: Времето, което дадохте за консултации, е загубено

Радев заяви, че следи със загриженост случващото се през последните дни в парламента. "Струва ми се, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии", каза президентът.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов смята, че политическата система върви към раздробяване. "Не може да очакваме нито в този парламент, нито в следващите изникването на един субект, който да поеме цялата власт в себе си. Ключът от тук нататък винаги ще бъде диалогът, търсенето на отворени сътрудничества, но много е важно това да не бъде безпринципно", каза Иванов и отчете, че приоритетите за групата му са съдебната реформа, въпросите на сигурността и разумен икономически курс. Той уточни, че "Демократична България" имат 20 депутата, но са готови да са конструктивни в този процес.

"За съжаление измененията в Изборния кодекс, които бяха лансирани и не просто тяхното съдържание, начинът, по който мнозинството от три политически сили веднага почна да се държи, показа, че за съжаление не са извлечени уроците и някои от рецидивите отново ги виждаме на дневен ред. Това не е добър знак. Въпреки това мисля, че всички трябва да се успокоим и да се опитаме да си дадем какъв е дневният ред", каза Христо Иванов.

Разговорът за правителство се измести след въпрос на държавния глава за военната помощ за Украйна.

ОЩЕ: Народното събрание одобри изпращането на оръжие в Украйна

"Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение", каза Радев и помоли представителите на "Демократична България" да кажат на какви цифри почива тази тяхна идея.

От своя страна Христо Иванов отчете, че не разполагат с конкретни цифри. "Нашата цел е изпълнителната власт да получи политическата подкрепа да вземе решение за това. Каква точно е въпрос на преценка на изпълнителната власт. Никога не сме претендирали да оказваме точно какво въоръжение, в каква степен, кога и как",смята Иванов. Според него необходимостта от намесване на парламента не е била добър знак, тъй като решението е трябвало да бъде взето от изпълнителната власт.

Христо Иванов обърна внимание, че решението за военна помощ на Украйна, дава широк мандат за цялостна модернизация на Българската армия и аргументи, когато се водят преговори, страната ни да изглежда съюзник, на който може да се има доверие. "Вие говорите за въвличане в огъня на войната, но нека да си даваме сметка, че ако изглеждаме страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа пред лицето на една агресия, която не е агресия срещу една отделно взета страна, това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско влияние, това е предизвикателство към съюзите, в които членуваме", коментира Иванов. Според него способността ни да покажем, че можем да носим съюзническа отговорност е много важна. "Ако Путин успее, това няма как да установи справедлив и траен мир, а най-малкото в наш интерес", смята още съпредседателят на "Демократична България".

Радев напомни на Христо Иванов, че неведнъж е подчертавал, че националната сигурност е фундамент на сигурността. "Вие специално в продължение на месеци проповядвахте една теза, че модернизацията на Българската армия трябва да се обвърже с предоставяне на въоръжението на Украйна и то по такъв начин, че веднага даваме и получаваме съответно натовско. Вие как си го представяте този процес? Можете ли да посочите какво стана и какво получиха тези държави, които са предоставили такова въоръжение?", попита Радев.

"Г-н президент, мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, няма никакъв проблем да проведем този диалог. Ние никога не сме обвързвали тези два процеса в такава степен. Считали сме, че те са логически свързани", каза Христо Иванов и заяви, че никога не са казвали, че първо даваме, а после получаваме", отговори му съпредседателят на "Демократична България" и попита на свой ред:

"Вие месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че ако имате такава информация, трябваше да свикате КСНС и да ни запознаете с тази информация за конкретните рискове от вкарването на България във война", каза Христо Иванов и отчете, че много други страни са дали оръжия на Украйна. "Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение. Тя не търпи аматьорски интерпретации. Тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не пустословие", смята Радев. 

Христо Иванов подчерта, че трябва да се разбере, че след 24 февруари, България трябва да застане от едната страна. „Не можем да плашим хората, че заемането на обща съюзническа позиция, щяло да ни вкара във война“, посочи Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика