Президентът към НС: Престанете с непрозрачността в съдебната система и енергетиката

18957
Президентът към НС: Престанете с непрозрачността в съдебната система и енергетиката
Снимка: БГНЕС

Българите искат решение на конкретни свои проблеми – на бедността, безработицата и липсата на икономическа перспектива. Отново се намираме в предизборна ситуация и партиите започват да дават обещания. Често обаче те са ефектни, а не ефективни и когато стане ясно, че не могат да бъдат изпълнени, недоверието към политиците от страна на българските граждани се засилва. Обещавайте само това, което можете да изпълните, призова президентът Росен Плевнелиев в реч пред парламента, в която обобщи резултатите от дискусиите си с политическите партии.

Трябва да се разделим със заблудата, че който и да е нов орган в съдебната система автоматично ще подобри нещата, започна президентът с препоръките си към Народното събрание. Трябва да сме наясно, че прозрачността е спасението. А за това трябват правила и достатъчно дълъг срок – недопустимо е номинацията и издигането на кандидатури да става за часове или дни, каза президентът, визирайки процедурите за избор на главен съдебен инспектор и председател на Върховния касационен съд. И припомни решението на ЕС отпреди три дни, с което се дава правомощие на ЕК да стартира процедура за лишаване от право на глас на държави-членки, в които няма „върховенство на закона”.

Росен Плевнелиев е бил член на БКП

Политологът Антон Тодоров обяви, че президентът Росен Плевнелиев е бил член на БКП, цитиран от Нова телевизия. Той показа е документ ...

По отношение на сектор „Енергетика” президентът поиска системна проверка по веригата. И припомни, че ЕК и Световната банка вече са я направили. Констатацията за България е свръхпроизводство при занижено потребление, липса на прозрачност при управление на активи, ниско ниво на енергийна ефективност, липса на прозрачност при вземане на решения от ДКЕВР, неизпълнение на всички европейски предписания за либерализация на пазара. Смяната на председателя на ДКЕВР не върши работа – трябва да се промени моделът на управление чрез промени в Закона за енергетиката, призова президентът. С много енергия произвеждаме малко продукция, нещата още се решават на парче, добави той. Решението е енергийна ефективност – нисковъглеродната икономика идва, посочи Плевнелиев и добави, че след 2020 година всяка нова сграда в ЕС ще е енергийно ефективна.

По въпроса с енергийната зависимост на България от един доставчик съм благодарен, че три поредни правителства полагат усилия за диверсификация, за изграждане на интерконекторите с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, както и за разработка на газови находища в шелфа на Черно море, каза президентът.

Беше засегната и темата за медийната свобода. Според Росен Плевнелиев е невъзможно да има медийна свобода при висока концентрация на собственост. Време е за широк обществен дебат за приемане на закон за медиите, каза той, припомняйки, че сме на 100-тно място в класацията на „Репортери без граници” за медийната свобода. И припомни, че скандинавските държави са на челните места в класацията на „Репортери без граници”, а там има закон за печата – никой не ги е обвинил в потискане на свободата на словото, добави президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика