Президентът ще се произнесе по Изборния кодекс след като той бъде приет

11571
Президентът ще се произнесе по Изборния кодекс след като той бъде приет
Снимка: БГНЕС

След внимателен анализ на правния му съвет президентът Росен Плевнелиев ще се произнесе по Изборния кодекс ускорено в рамките на конституционно установените срокове.

В това увери държавният глава след срещата си с представители на Българската социалистическа партия в рамките на традиционния месец на политическите консултации с парламентарно представените партии, предаде БГНЕС.

Президентът и представителите на левицата, водени от заместник-председателя на Парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов, споделиха категоричната си позиция, че всяка форма на екстремизъм, на използване на език на омразата, религиозно и етническо противопоставяне не е полезна за нацията. "На подобни прояви ще се противопоставим с всички възможни средства, включително институционални", заяви държавният глава. Той припомни готовността си при необходимост да свика Консултативния съвет за национална сигурност по въпросите на гражданския мир в страната. "Ще следим внимателно ситуацията и ще обменяме информация с политическите партии и ако има нужда, Съветът ще бъде свикан. Надявам се обаче да не се стигне до ескалация на напрежението", допълни Росен Плевнелиев.

По отношение на предложението на президента за провеждане на референдум за изборното законодателство представителите на левицата считат, че бъдещ референдум трябва да се проведе отделно от изборите за членове на ЕП през месец май. Държавният глава припомни позицията си в подкрепа на по-честото използване на механизмите на пряката демокрация, заедно с всеки следващ вот. Общо беше мнението, че референдумът може да бъде ефективен инструмент на пряката демокрация и гласът на хората да бъде чут в момент на ниско доверие към институциите и политическите партии и лидери.

Държавният глава подкрепи приоритета на левицата за "реиндустриализация" на икономиката, ориентирана основно към индустриите на бъдещето, каквито са туризмът, земеделието и производството на храни, машиностроенето, логистиката, високите технологии, информационните и комуникационните технологии, новите материали.

И президентът, и представителите на БСП, са на едно мнение по отношение на ускорено приемане на Закона за средното професионално образование и въвеждането на дуалната система на обучение, като част от образователната реформа в България през 2014 година. Заявена беше също така воля да продължи работата по облекчаване на административните и регулаторните режими и подобряване на средата за бизнеса. Споделено беше разбирането за необходимостта от ускореното въвеждане на повече електронни услуги за гражданите и за бизнеса. Плевнелиев отново призова да продължи работата по приетия от служебното правителство интегриран Национален план за въвеждане на електронното управление в България.

Държавният глава призова още политическите сили да възобновят усилията си за продължаване на реформата в здравеопазването. "Длъжни сме чрез конструктивен и държавно отговорен подход да се върнем към тази реформа, защото след няколко години ще бъде късно", коментира Плевнелиев. Според зам.-председателя на ПГ на КБ Янаки Стоилов, на преден план трябва да бъдат изведени въвеждането на лична здравна карта и подобряването на общото състояние на спешната помощ, преди да се стигне до решения, които засягат структурата и начина на финансиране на здравната система.

Необходимо е да се обърне внимание на състоянието на медийна среда по "един консенсусен начин", каза още президентът. Той определи като "истинска катастрофа" позицията на България в последната класация за медийна свобода на "Репортери без граници". Според президента, необходимо е да бъдат търсени начини за допълнителна законова регулация за подобряване на прозрачността в собствеността и в разпространението на печатни издания.

На дневен ред остават реформите в областта на антимонополното законодателство, включително Законът за енергетиката; мерките за подкрепа на малките и средните предприятия; изграждането на инфраструктура за модерна България до 2020 година; предизвикателствата, свързани с демографския срив; пенсионната реформа; образователната реформа; реформата в сектор "Сигурност".

По отношение на реформата в областта на правосъдието и вътрешните работи държавният глава и представителите на левицата бяха единодушни за необходимостта от широки консултации по проекта на нов Наказателен кодекс. Президентът апелира да не се бърза с неговото приемане преди промените да са подложени на широко обсъждане.

Който желае, ще може да посочва предпочитан кандидат от партийните листи за изборите

Опция за преференция при провеждане на парламентарни избори ще има. Това стана ясно след дебатите относно поредния текст от новия Избор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика