Президентът свиква съвета за сигурност заради "Апартаментгейт"

4357
Президентът свиква съвета за сигурност заради "Апартаментгейт"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев свиква заседание на (Консултативния съвет за национална сигурност) КСНС, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Заседанието ще се проведе на 8 април, понеделник, от 13.00 часа на "Дондуков" 2. Темата на заседанието ще бъде "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Припомняме, че заради огромния имотен скандал, наречен "Апартаментгейт", заваля дъжд от оставки. Скандалът избухна, след като стана ясно, че бившият вече председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил апартамент в столичния квартал "Изток" на цена, много по-ниска от пазарната. Той отрече да е имал каквато и да е договорки за имота с фирмата строител "Артекс", но все пак подаде оставка като представител на ГЕРБ в парламента. На извънредна пресконференция политикът заяви, че "няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ го напуска". Той уточни, че остава зам.-председател на ГЕРБ и човекът, който да организира партийната структура, като имало и вариант да бъде водач на евролистата на ГЕРБ, но това било несериозно - оставал "само" председател на предизборния щаб.

Скандалът доведе до оставката и на правосъдния министър Цецка Цачева. Оказа се, че тя също е купила луксозен апартамент на по-ниска цена. Цачева е придобила жилищен имот от 198 кв. м в сграда, построена от същата строителна фирма (бел. ред. - "Артекс"), продала новия апартамент на колегата ѝ от ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя сама е изяви желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов.

С поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която се оказа кума на Цветанов, също сключила доста изгодна сделка за имот в сградата на улица "Латинка" в столичния квартал "Изток".

Следващ в списъка с подалите оставки се нареди и заместник-енергийният министър Красимир Първанов. По-рано стана ясно, че той си е купил апартамент на известната улица "Тинтява" - малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева. Това означава само по 616 евро на квадрат. На "Тинтява" жилище от "Артекс" си е взел и Вежди Рашидов. Апартаментът на Първанов се намира на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

В скандала бе замесен и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика