Твърдение за "Артекс": Не искали да обсъждат "Златен век", защото политиците са с тях

8432
Твърдение за "Артекс": Не искали да обсъждат "Златен век", защото политиците са с тях
Снимка: БГНЕС

Още преди да изтече разрешителното за строеж на "Златен век" към ноември 2017 година, опитах да се свържа с "Артекс" и да поискам среща, но получих отговор, че е безпредметно, защото "политиците са с тях". Това заяви Мариан Башур - един от представителите на Инициативен комитет "Лозенец" - организацията, която се противопостави на законността на проекта „Златен век“ в столичния квартал "Лозенец", осъществяван от нашумялата със сделките за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов строителна фирма "Артекс".

По думите на Башур става въпрос за младия архитект Мирянов (част от ръководството на "Артекс") и заявеното го има писмено, тъй като водели голяма кореспонденция. "Аз съм член на ГЕРБ. От година и половина съм изключително разочарован от начина, по който се показва прогнилият бизнес и политическият модел", каза Башур и добави, че Мирянов и публично е казвал, "че и Фандъкова, и Здравков са с тях и одобряват проекта".

Той съобщи още, че през декември 2017 е отишъл в парламента на среща с депутат от ГЕРБ и предал цялата папка и още тогава информирал, че инвеститорът му е казал "политиците са с нас" и че са постъпили много надменно още в самото начало, когато инициативният комитет поискал среща с тях по казуса с небостъргача.

Общинският съветник и също част от Инициативен комитет "Лозенец" Войслав Тодоров упрекна ДНСК, че едва на шестата проверка държавният строителен надзор е разбрал, че строителят, инвеститорът и надзорът са един и същ човек (бел.ред. - на 29 март ръководителят на ДНСК арх. Иван Несторов каза, че това са различни по име фирми, но зад тях стои един от собствениците на "Артекс" - арх. Весела Мирянова). По думите на Тодоров това показва, че проверките на ДНСК са тотално формални и целят узаконяване на един незаконен строеж.

Той настоя арх. Иван Несторов да си подаде оставката, както и зам.-регионалният министър Валентин Йовев (бел. ред. - Йовев праща тълкувателно писмо до Столична община, според което разрешителното на "Артекс" е валидно). Йовев заблуди инвеститора, ДНСК и главния архитект на София, че разрешителното е валидно до 2020 година, което не е така, подчерта Тодоров.

По думите му лъжа № 1 на ДНСК е, че небостъргачът "Златен век" се строи законно, след като разрешителното за строеж е изтекло. Като втора тяхна лъжа той посочи обяснението, че на основание решение на ВАС по казус в Бургас се подновявало разрешението за строеж на сградата. Случаят в Бургас е за тротоар, за тротоарно право и с него се подновява срока за започване на строителството, което е съвсем различна процедура, изтъкна той.

Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

ДНСК не е тълкувателен орган, те нямат правомощия да си избират съдебни решения от практиката, на които да се оповават, подчерта третият от членовете на Инициативен комитет "Лозенец" и бивш зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров и показа по-ново решение на ВАС, според което промените в ЗУТ не важат за стари строежи или започнали процедури. "Ако ДНСК толкова следят съдебната практика и се влияят от нея, приканваме ги най-учтиво да излезнат с решение, базирано на това съдебно решение", настоя той.

Манолова проверявала 34-етажния "Златен век", от общината си правели oглушки

12 890 жалби на граждани до омбудсмана, 24 634 души изслушани в приемните на институцията, 36 892 души, потърсили съдействие от институ...

Обяснението на арх. Несторов, че срокът за строителството бил удължен, заради заповед на главния архитект от 2018 г., според представителите на Инициативен комитет също е лъжа. "Това е една от лъжите, които г-н Несторов каза - или е много некомпетентен, за което трябва да си ходи, или лъже, заради което трябва да си ходи", заяви Войслав Тодоров и подчерта, че заповедта на архитекта по никакъв начин не удължава крайния срок на строителното разрешение. Не може всяка заповед на главния архитект да удължава автоматично с 3 години разрешителното, категоричен е той. "Артекс" може да са имали право в рамките на една година да преработят строежа и да го вкарат в актуалните строителни параметри, но не са го направили, което по думите му поставя въпроса дали изобщо тази сграда трябва да бъде преработвана или съборена изцяло.

Друга лъжа е, че ДНСК не могат да направят нищо, докато не мине делото, което ние сме завели срещу тях, посочи още Тодоров и уточни, че делото на Инициативния комитет срещу ДНСК не е срещу  разрешението за строеж, а е срещу липсата на отговор в срок от страна на ДНСК и тяхното продължаващо бездействие. "Ние искаме съдът да ги задължи да си свършат работата. Отговорът, че те няма да си свършат работата, докато ние не ги осъдим да си свършат работата е циничен", добави той.

Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Институциите се опитаха да направят всичко възможно да оправдаят едно незаконно строителство, категоричен е общинският съветник. "Всички повтаряха, че разрешителното е валидно по силата на поправката "Артекс" (бел. ред. - от 25 януари, 2017 година в Закона за устройство на територията, според която строителни разрешителни за първа и втора категория обекти важат 10 години, а не 5, както беше дотогава) до скандала с апартаментите, а когато стана ясно, че ще лъсне лобизмът промениха версията си, но истината е, че разрешителното е изтекло и това беше потвърдено от главния архитект на София Здравко Здравков, частично и от арх. Несторов, който каза, че не може да спори с главния архитект", продължи общинският съветник. А Башур добави, че има двоен стандарт, защото съседната на "Златен век" сграда имала надградена тераса, но ДНСК я разрушили цялата.

Фандъкова настоявала да не се продължи разрешителното на "Златен век"

Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното. В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата сре...

Никола Вапцаров съобщи още, че е имал среща с омбудсмана Мая Манолова, която е потвърдила правотата на гражданите и е обещала съдействие за среща с регионалния министър Петя Аврамова. Манолова дори обещала да дойде на следващия протест в Лозенец – от 18:30 часа на 3 април (сряда), като мотото на протеста ще е срещу институционалното безсилие и корупцията в държавата специално в строителния сектор.

Искания на Инициативен комитет "Лозенец"

1. Иван Несторов и Валентин Йовев да подадат оставки, защото трябва да осъществяват контрол по казуса, но година и половина доказват, че не могат да го правят безпристрастно.

2. Да спре строителството и да се разруши незаконно застроеното, след което да се преработи проектът съобразно Общия устройствен план (ОУП). Войслав Тодоров уточни, че незаконно е всичко построено след изтичане на разрешителното за строеж. По думите му, към изтичането му т.е. ноември, 2017 година, обектът е бил на кота нула т.е. на ниво изкоп. В момента строежът е до 17 етаж и трябва, според плана им да порасне с още толкова до 34 етажа.

3. Среща с регионалния министър Петя Аврамова, от която да поискат тълкувателно становище дали поправката "Артекс" има ретроактивно действие (важи със задна дата).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София