Приближен на Георги Първанов влиза в затвора за десетилетие

2546
Приближен на Георги Първанов влиза в затвора за десетилетие
Снимка: БГНЕС

10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров потвърди Военно-апелативния съд - за присвояване на почти 5 милиона лева.

Припомняме, че военният съд осъди на първа инстанция генерал Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба /НРС/, на ефективна присъда от 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на половината имущество. Присъдата беше произнесена през август 2015 г.

Обвинението желае повече от 10 години затвор за Кирчо Киров

10 години затвор за бившия директор на Националната служба по разузнаване ген. Кирчо Киров е малко, счита прокуратурата. „Наказан...

Кирчо Киров е осъден за това, че от 2007 г. до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева. Според прокуратурата за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

Делото стигна до втората съдебна инстанция след жалба на Киров, но и след протест на прокуратурата. Военна прокуратура протестира присъдата от 10 години затвор срещу него и поиска по-високо наказание. Защитата пък смята, че присъдата е незаконосъобразна и следва да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане и то на стадия на досъдебното производство.

По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства. Първата съдебна инстанция прецени случая като особено тежък, освен затвора и конфискацията, съдът лиши Киров за 15 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

Киров твърди, че парите е нямало как да бъдат отчетени, защото се ползват за вербуване на кадри в полза на разузнаването ни зад граница, а тези хора, разбираемо, са от значение за националната сигурност и става въпрос за тайна - отчетността би означавала публичност.

Бившият шеф на разузнаването: ЦРУ отдавна беше наясно с бежанската вълна

Не мога да кажа, че бежанската вълна е организирана, но не е и спонтанно породена, изказа мнението си по най-актуалния въпрос бившият ш...

По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин. В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически. Според съда фактите опровергават това негово твърдение.

Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране. Синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика