Приеха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

5147
Приеха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене, предаде агенция „Фокус“.

„За“ промените гласуваха 104 народни представители, „против“ - 81 и „въздържали се“ 3, с което промените бяха приети. С проекта се измениха и много данъчни закони, сред които Законът за местни данъци и такси, Законът за ДДС, Законът за счетоводството и други.

Бюджет 2020 влиза в парламентарните комисии

Проектобюджетът за 2020 година влиза за разглеждане от 11 парламентарни комисии в сряда (6 ноември) предаде БГНЕС. Ресорната парламент...

Законът за корпоративното подоходно облагане е изготвен във връзка с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейски директиви. С текстовете се въвежда специфична данъчна регулация за неутрализиране на случаите на хибридни несъответствия и на несъответствия с данъчно задължено лице, което е местно лице за данъчни цели на повече от една юрисдикция.

Текстовете дефинират и понятието хибридни несъответствия. Става въпрос за тези несъответствия при хибридни образувания и инструменти, които могат да доведат до приспадане без включване, което означава намаление на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на платеца, без да е налице увеличение на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на получателя, или двойно приспадане, което означава намаление на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на платеца и едновременно с това намаление на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на инвеститора. В законопроекта е направено предложение за намаляване на административната тежест и улесняване при ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане се правят изменения в Закона за местните данъци и такси. Текстовете предвиждат при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства, да се подава данъчна декларация за облагане с данък. В тези случаи в общината ще има информация за придобитото имущество, като органите по приходите ще могат да определят данъка и да упражняват контрол. Предвижда се при наличие на основания за ползване на данъчно облекчение собствениците на автобуси, извършващи обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и в слабонаселените планински и гранични райони, които се субсидират от общините, да уведомяват общината, като подават данъчна декларация в двумесечен срок от настъпване на обстоятелствата.

С проекта се изменя и Закона за ДДС. Текстовете уреждат случаите, в които физически лица и едноличните търговци, трябва да се облагат с патентен данък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика