Приоритет на кабинета "Василев": Рашков в КПКОНПИ до края на месеца

2691
Приоритет на кабинета "Василев": Рашков в КПКОНПИ до края на месеца
Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ разпространиха чернова на управленската си програма, ако кабинетът "Василев" получи подкрепа. Тя съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, а някои от тях са заложени в рамките на 4 месеца.

Само в областта на законодателството са изброени повече от 60 мерки (вижте ги тук), въпреки че парламентът е почти блокиран заради политическото противопоставяне. Мерките в управленската програма са още повече (вижте ги тук).

ЕК подписа споразумението с България за Кохезионния фонд - ще усвоим 11 млрд. евро

Европейската комисия официално подписа партньорското споразумение с България, в което се определя инвестиционната стратегия на страната...

Най-важните планове са в изтъкваната от „Продължаваме промяната“ съдебна и антикорупционна реформа. В програмата е заложен избор на председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ – вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. Това трябва да се случи до 31 юли, а самият Законопроект за противодействие на корупцията за цялостната реформа на КПКОНПИ трябва да се случи до 23 септември.

Тук е заложено и обособяване на отделна административна структура на Европейската прокуратура у нас до 16 септември, както и промени в Закона за съдебната власт и НПК до 30 септември. Предвидена е актуализирана стратегия за съдебна реформа в периода 2022-2027 г., която трябва да стане до 18 ноември.

Разписано е да се направи и избор на председател на Народното събрание, като е отбелязано името на Никола Минчев, който бе свален от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". 

В сектор „Правосъдие“ програмата предвижда избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. За целта обаче е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Не са отчетени обаче двете празни места от парламентарната квота в Конституционния съд, които се запълват и с обикновено мнозинство.

Създаването на механизъм за разследване на главния прокурор се предвижда да стане до края на септември. Изборът на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи - КЗК, БНБ, КФН „с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки“ също е в програмата. Срокът за номинации за КЗК е до 16 септември, за БНБ - до 23 септември, а за КФН – до 14 ноемри.

Финансовото министерство отговори на Борисов: Некадърност? Да, във вашето правителство!

Министерството на финансите отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес, че кабинетът "Петков" е провалил Пла...

В глава „Икономика“ се вижда програмата за намаляване мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията на 5 години – в съответствие с разпоредбите преди промените от 2020 г. Това, според ПП, трябва да се случи до 31 юли. Дотогава се предвижда и увеличение на прага за регистрация по ДДС, както и създаване на условия за ефективно осъществяване на дейността на държавния хазартен оператор.

В сферата на сигурността и вътрешните работи се предвижда оптимизиране на регионалната структура на МВР в съответствие на данните от новото преброяване на населението, както и промяна на Инструкцията за назначаване и за израстване в системата на МВР. Формулирана е и идеята за връзка между ТОЛ системата и КАТ с цел автоматизиран контрол на трафика.

В сектор „Международни отношения и отбрана“ е вписана „активна работа за присъединяване към Шенген“, както и удължаване на срока на паспортите на 10 години.

В черновата присъстват и законодателните промени във връзка с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се приемане на 21 законодателни промени, заложени в Плана, които ще дадат възможност България да започне усвояването на плащането от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от ЕС. Това ще даде възможност на страната ни да разполага с „медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др., пише в програмата на кабинета „Василев“.

В сектор „Електронно управление“ са предвидени законодателни промени с цел сигурност, защита, удобство, бързина и ефективност за граждани и администрация; прозрачност, проследимост иконтрол; по-добро управление, оптимизиране на процеси и създаване на по-добри политики, оптимизация и дигитализиция на процеси, сигурна и удобна електронна идентичност като база за електронното управление.

Българският план за възстановяване ще бъде намален с 578 млн. евро

Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще бъде намален с 578 млн. евро, за да бъде актуализиран спрямо реалното...

В глава „Здравеопазване“ е предвиден Закон за лечебните заведения до 14 октомври 2022 г., Закон за здравето до 28 октомври и Закон за здравното осигуряване до 4 ноември. Предвиждат се още Закон за хората с увреждания за подобряване на процесите по предоставяне на помощни средства – до 25 ноември, както и Закон за трансплантация на органи – до 16 декември.

За културата са планирани промени в медийното законодателство, насочени към правна регулация на онлайн медиите и социалните мрежи, блокиране на медии при липса на верни данни, обявяване на краен действителен собственик. Това трябва да стане до 25 ноември 2022 г.

За „Околната среда“ е предвидена промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух – за хармонизиране с европейското законодателство – до 14 октомври.

За социалната политика е планиран само ЗИД на Закона за социално подпомагане до 4 ноември.

В сектор „Транспорт“ е посочен Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване за „уредба във връзка с безстопанствено изоставените кораби в пристанищата у нас“. Това трябва да се случи до 14 октомври 2022 г.

Провали се опитът на правната комисия да приеме антикорупционния закон

Провали се опита на правната комисия да приеме антикорупционния закон. Заседанието беше насрочено за 14.30 ч. днес, но то не започна по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика