Природозащитници искат промяна на статута на директорите на регионалните звена на МОСВ

25731
Природозащитници искат промяна на статута на директорите на регионалните звена на МОСВ
Снимка: БГНЕС

Законови промени заради назначението на новите директори на регионални звена на МОСВ поиска природозащитната организация „За да остане природа в България”.

Проблемите

Шефката на ОП „Околна среда” е подала оставка

Ръководителят на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова е поискала да бъде освободена от поста си от 1 януари до...

Природозащитниците посочват два проблема в назначенията, които бяха обявени в последния работен ден преди коледните и новогодишните празници.

Първият проблем според тях е, че за тези ръководни длъжности в националните паркове и регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) не се изисква квалификация. Професионалният опит в областта на околната среда не е критерий при избора.

Вторият проблем е, че тези длъжности са политизирани по закон. От тях обаче зависи например застрояването в защитените територии, включително с нови морски и ски курорти като планираните „Дестинация Рила“ и „Супер Паничище“ в Национален парк Рила и разширенията на ски зони Банско, Добринище и Кулиното в Национален парк Пирин. От тях зависи и усвояването по Оперативна програма Околна среда на близо 100 милиона лева за трите национални парка и близо 25 милиона лева за РИОСВ за опазване на защитени територии.

Генералният проблем е, че директорите на националните паркове и РИОСВ се назначават по закона за администрацията и това позволява те да са чисто политически лица. Напълно законно е, при всяко несъгласие на директорите с политическата линия, те да бъдат освободени без предупреждение. Такъв беше случаят с Васил Петров, бивш директор на Национален парк Рила. Той беше уволнен през 2007 година, тъй като отстояваше позицията, че планът за управление на Национален парк Рила не позволява изграждане на курорта „Супер Паничище“.

Законови предложения

ЕК иска повторна проверка на поне 450 проекта по ОП "Околна среда"

Огромна част от проектите и поетите обществени поръчки по оперативна програма „Околна среда” подлежат на повторна проверка...

Съществуват редица възможности за подобрения на правната рамка, смятат от „За да остане природа в България”. Една от тях е директорите на структурите на МОСВ да бъдат със специален статут, сходен със статута на държавен служител. Това ще позволи израждане на професионалисти, които ще имат сигурност, че могат да управляват без заплахата от политически репресии. Това ще гарантира по-добро и устойчиво управление на националното ни богатство.

Коалицията „За да остане природа в България“ очаква екоминистърът Искра Михайлова да публикува концепциите на избраните директори, с които те кандидатстваха за тези позиции. Тя обеща това на последния Обществен съвет, проведен в МОСВ.

Назначенията

Природозащитниците определят за „скандално” назначението на Тамер Бейсимов за директор на РИОСВ–Пловдив. През 2005-2009 г. той беше главен секретар на МОСВ. Като такъв е едно от отговорните лица за стартирането на 6 наказателни процедури на Европейската комисия в областта на биологичното разнообразие, за масовото напускане по това време на качествени служители на МОСВ и за необосновани уволнения. 

Освен това, ръководител на комисията, извършила избора на новоназначените директори, е зам.-министър Чавдар Георгиев. Негово решение, пак като зам.-министър от 2008 година, за приемане на общия устройствен план на Община Царево доведе до наказателна процедура срещу България, затворена с отмяна на решението от следващия министър на околната среда и водите - Нона Караджова.

В Банско обсъждат какво да правят с исканията за строеж на ски съоръжения

Въпросът с разширението на ски зоната в Национален парк "Пирин" ще бъде обсъден днес в Банско от представители на бизнеса в курортния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика