Привикаха Ченалова в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение

4202
Привикаха Ченалова в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение
Снимка: БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова е призована в ДАНС, за да й бъде повдигнато ново обвинение.

Часът на призовката й съвпада с часа, в който тя е повикана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка със започналата проверка на изтеклите записи на разговори между нея и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съобщи БНР.

За това, че Румяна Ченалова скоро ще се сдобие с ново обвинение намекна миналата седмица главният прокурор, докато отричаше да е обсъждал с Владимира Янева мегаразследването "Червеи". Именно с перспективата да стане за втори път обвиняема Сотир Цацаров предположи, че може би записите, в който се споменават неговото име, на председателя на ВАС Георги Колев, на премиера Бойко Борисов и на членове на ВСС, са направени от Ченалова.

До момента тя е разследвана за длъжностно и документно престъпление, свързани с работата й по едно търговско дело. Заради сигнали, че е имала намерение да напусне страната, Ченалова прекара 72 часа в ареста.

Според неофициална информация утре ВСС ще решава дали да я уволни. Такова е предложението на дисциплинарния състав, който проверява нарушила ли е тя Етичния кодекс на магистрата с работата си по т.нар. дело "Белведере", заради което беше наречена от френския посланик "гнила ябълка" и още няколко други стари случаи, по които ВСС се самосезира след изказването на Ксавие дьо Кабан.

Днес в Етичната комисия е поканена и Владимира Янева, основен глас в записаните разговори, които вчера за първи път коментира премиера, неглижирайки ги с думите "две каки си говорят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика