Проф. Анастас Герджиков: Една твърда ръка е изкушение

10166
Проф. Анастас Герджиков: Една твърда ръка е изкушение
Снимка: БГНЕС

"Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а да се обединят всички български граждани зад каузи. Една твърда ръка е изкушение". Toва заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков пред БНТ. Към настоящия момент проф. Герджиков е ректор на СУ "Свети Климент Охридски" и е издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от коалицията ГЕРБ-СДС. 

Герджиков отрече да е говорил за смирение и помирение, а за обединение, да се разбират хората помежду си и да работят заедно. Политиците не го правят, а партиите са склонни да се карат по теми, които не са проблем за обществото и не са на дневен ред на хората, посочи проф. Герджиков.

Ректорът на СУ "Свети Климент Охридски" чул всякакви анонимни атаки за себе си, които са подли и засягат не само него, но и близките му. „Ако на Народното събрание пише Съединението прави силата, очевидно е, че нашите прадеди са имали проблем със Съединението. Сега нямаме национален идеал“, призна проф. Герджиков. 

Според Герджиков в България има проблем с партизанщината от цял век – винаги е имало спорове между партиите. Трябва да бъдат направени такива правила, за да не се допускат такива неща, добави проф. Герджиков. Президентската институция няма законодателна инициатива, а може да предложени промяна в Конституцията и може да се опита да убеди партиите, че представляват граждани, които искат да работят заедно - те не се противопоставят, подчерта кандидат-президентът. 

Проф. Герджиков е на мнение, че трябва да се намери друг начин партиите и политиците да говорят помежду си, без да заклеймяват противника срещу тях. 

Той подчерта, че не е член на ГЕРБ, а е получил тяхната подкрепа и тази на БЗНС, за което е много благодарен и признателен. Аз не съм неблагодарен човек, всички, които ме познават, знаят това и наред с грешките за 12 години, ГЕРБ постигна огромни успехи, каза Герджиков.

Проф. Герджиков недоумява как може да отхвърли подкрепата на най-голямата политическа партия, ако иска да бъде президент на всички българи. "Когато разбрах, че ГЕРБ ще ме подкрепи, това са няколко стотин хиляди гласа, които работят и обичат България. Как да ви кажа не ви искам и защо да го правя", запита ректорът на СУ.

Проф. Герджиков иска да се опита да обясни на всички хора какво предлага и те да подкрепят това. Не мога да кажа дали харесвам една конкретна партия, аз не искам да бъде партиен симпатизант, а в този случай аз съм кандидат за президент, допълни проф. Герджиков.

Той уточни, че ако бъде подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, няма шанс да бъде избран за президент. Какво значение има кои политици са ни подкрепили, при положение, че ще ни подкрепят привърженици на всички политически партии независимо за кого са гласували партийните им водачи, констатира проф. Герджиков.

Той смята, че участието му в президентските избори е полезно. Според него България е неподходящо място на президентска република при положение, че демокрацията незряла. Дори най-добрият и правилен президент ще бъде опасен с голяма концентрация на власт, изтъкна проф. Анастас Герджиков.

Той не иска да се ангажира с прогнози, но според проф. Герджиков не трябва да се кандидатира за президент човек, който има нагласата, че няма да спечели. „Аз съм убеден, че ще спечеля президентските избори“, категоричен бе проф. Герджиков. Все пак, ако не стигне до втория тур на президентските избори или не ги спечели, ректорът на СУ би подкрепил настоящия председател на ВКС Лозан Панов, който също се включи в кандидатпрезидентската надправера, издигнат от "Правосъдие за всеки". 

Още: Проф. Анастас Герджиков готов да обедини хората и нацията, а не политиците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика