Проф. Б. Димитров: Ако тръгнем да ровим в стари рани, можем да си поискаме и територия

4601
Проф. Б. Димитров: Ако тръгнем да ровим в стари рани, можем да си поискаме и територия
Снимка: БГНЕС

Ценностите, които вселенският патриарх иска да му дадем, не са в гръцки манастири, а в манастири, управлявани от Вселенската патриаршия. Те са се намирали в българска етническа среда. Това обясни в ефипа на bTV директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

"Как ще сме ги откраднали? Прибрали сме ги", каза той и обясни, че реликвите са спасени от унищожаване във войната.

Борисов отказал да се срещне с Вартоломей заради наглото му отношение

Министър-председателят Бойко Борисов отмени срещата си с Вартоломей Първи, която беше насрочена за рано тази сутрин. Височайшата визита...

"Ако тръгнем да ровим в стари рани, можем да си поискаме и територия. Аз ще ги върна, в момента в който ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония", категоричен беше Димитров. "Защо трябва да се връщаме 100 години назад", попита той.

По думите му, не е имало нищо деликатно в поведението на Вартоломей: "Като слон в стъкларски магазин се намеси моят приятел и съученик от Ватикана".

Директорът на НИМ коментира и отказа на премиера да се срещне с патриарха: "Бойко Борисов направи добре, че не го прие. Това е един политически жест или дипломатически. Запази честта и достойнството на България, които бяха накърнени". Той добави, че вселенският патриарх се е държал много невъзпитано като гост.

Половината от въпросните ценности са в НИМ, а другата половина в центъра "Иван Дуйчев".

Проф. Пламен Павлов: Вартоломей лъже, че българите са ограбили светини

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденцио...

Според Димитров, искането на вселенския патриарх не би трябвало да има отношение към въпроса с връщането на тленните останки на цар Самуил у нас. "Те са длъжни да ни ги дадат или поне да ги погребат по християнски. Това, че го държат в един ламаринен сандък във византийски музей и като отиде от време на време президентът Плевнелиев му го показват, показва, че не са добри християни", смята историкът.

По думите му, сигурно е, че Вартоломей е бил поканен от акад. Стефан Воденичаров, за да му бъде връчено званието "Хонорис кауза". "Без покана на българския патриарх той не може да дойде", уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика