Проф. Близнашки: Искаме мотивите на ГРАО за подписите, Миков не говори с нас

18193
Проф. Близнашки: Искаме мотивите на ГРАО за подписите, Миков не говори с нас
Снимка: БГНЕС

Инициативният комитет за събиране на подписи за референдум за изборната реформа възнамерява да изпрати още днес писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков. В него документа той ще бъде призован да изпълни задълженията си и да предостави възможност да бъдат отстранени допуснатите нередности.

По време на пресконференция в БТА от комитета се оплакаха, че Миков не ги е потърсил, а за проблемите разбрали от медиите. Парламентарният шеф единствено изпратил заключенията на Комисията по правни въпроси, без да влезе във връзка с вносителите на подписите за референцума.

108 286 невалидни подписа за референдума за изборната система

Точно 36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен п...

"Имаме огромно постижение, поради което смятам, че в много кратки срокове ще можем да отстраним допуснатите грешки", каза на днешната пресконференция председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки. „Към писмото сме приложили по-подробно какво очакваме от него”, допълни той.

Очакванията са отговор от страна на Миков да бъде получен в началото на следващата седмица, след изборите. Според прогнозата на председателя на инциативния комитет след отстраняването на неточностите допитването може да се проведе през месец октомври тази година. Ако пък председателят на НС продължвал да мълчи, това щяло да бъде прието като мълчалив отказ.

За събирането на подписите досега и за референдума, проф. Близнашки обясни: „На 10 март внесохме 570 000 хиляди подписа в Народното събрание. След известно протакане имаме заключенията на ГРАО. Тях не сме ги получили официално. Нямаме комуникация с НС“. Юристът обясни, че от проверените 570 000 хиляди подписа, валидни са над 463 000. Най-голям е броят на неточностите, свързани единни граждански номера (ЕГН) – близо 64 хил. Втората най-често срещана грешка е свързана с изписан некоректно и/или непълно изписан постоянен адрес – в над 22 хиляди случая.

По повод на ЕГН-тата, Близнашки обясни, че не може да направи коментар, без от инциативния комитет да са видели самата подписка. От своя страна друг член на инциативния комитет – Невена Стефанова, допусна, че в някои от случаите подписалите се са записали само първите шест цифри от единните си граждански номера. По думите й това не би трябвало да се счита за грешка, тъй като и в избирателните списъци не сме записани с пълните си ЕГН-та, а само с първите шест цифри.

Ранобудните: Ало, елитът, спри с каймата за гласове и кажи за изборния референдум

Въпрос относно случващото се с внесената преди почти два месеца подписка за провеждане на референдум относно изборния процес зададе "бу...

„Смятаме, че има престараване от служба ГРАО. Едва ли адресът трябва да бъде превръщан в критерий за невалидни подписи. Ние сме подготвили декларация, в която настояваме да получим подробните констатации на ГРАО, критерии и мотиви, за да анулират едни или други подписи. Бихме искали да разговаряме с хората, чиито подписи са били обявени за невалидни”, каза още проф. Близнашки по повод неточностите. Първата стъпка, която ще бъде предприета, след получаване на отговора, ще бъде търсене на онези, чиито подписи са били обявени за невалидни. Юристът изрази увереността си, че проблемите в тази насока могат да бъдат изчистени за няколко дни.

Нищо по референдума не може да се случи по-нататък, без Михаил Миков да се произнесе. След като това се случи от комитета ще имат един месец по закон, в който да отстранят нередностите.

По време на пресконференция стана ясно още, че случаят с референдума за изборното законодателство е прецедент. В тази връзка не е ясно дали има възможност да бъдат добавени нови подписи, или само нередностите могат да бъдат отстранени.

Членовете на инициативния комитет се обединиха около мнението, че допитване за промяна в изборните правила ще се проведе. Рано или късно. Юлия Берберян изрази убедеността си, че всеки ден трябва да се борим за основните си права и свободи.

Омбудсманът не вярва да има сериозни наказания за фалшивите подписи

Минимум порицание трябва да има за партиите, които са крали лични данни и са фалшифицирали подписи, за да могат да представят пред ЦИК ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика