Проф. Топалов: Македонците да се научат да мислят като европейци

11295
Проф. Топалов: Македонците да се научат да мислят като европейци
Снимка: BTV

Македонската част от Смесената комисия по историческите въпроси няма желание нещата да се придвижат напред. Това заяви проф. Кирил Топалов пред btv, който коментира резултатите от вчерашната среща на учените от България и Северна Македония.

Съпредседателят на Комисията от българска страна проф. Ангел Димитров заяви, че има нулев напредък и работата се движи със скоростта на костенурка. Комисията заседава онлайн в четвъртък и петък.

Най-мъничкото съгласие в Комисията всеки път е постигано с огромен труд и много спорове, които понякога са много остри. Македонските учени нямат желание за напредък. От българска страна се надявахме, че сега след интервюто на техния премиер Зоран Заев пред БГНЕС нещата ще се променят и те ще приемат нормалните аргументи, които предлагаме. Видяхме, че комисията е на светлинни години от това и за нас е много странно. Една държавна комисия, която не приема тезите на своя министър-председател и по-голямата част от правителството, е много странно, явно комисия продължава да служи на старите югославски тези, на старите титовски тези“, коментира проф. Топалов.

Проф. Кирил Топалов: Едно обединява всички в Северна Македония - антибългарската злост

"Аз не коментирам политически, но от опита си като член на комисията – вече доста пъти ходихме в Скопие – гледам техните т...

Заев: Договорът ще бъде закон, ще преследвам омразата, "дълбоката държава" е в опозицията

Македонските историци продължават да служат на старите югославски тези, на старите титови тези. Те познават изворите, но ги четат като дявола евангелието. Те се втвърдяват все повече“, подчерта проф. Топалов, цитиран от БГНЕС.

Македонските медии и общество биват заблуждавани от проф. Драги Георгиев и неговите колеги, че въпросите на Средновековието са решени, което не отговаря на истината.

„Ние не сме преминали Средновековието, не сме стигнали до Възраждането. Разгледахме Гоце Делчев, защото наближаваше годишнина. Оказа се, че от тяхна страна въпросът е нерешим“, обясни той.

Проф. Топалов заяви, че преди година и половина е постигната една компромисна формулировка за цар Самуил като продължител на българската царска традиция, създател на държава на територията на съвременна РС Македония с център Охрид.

Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана

За мен е важно, че дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана и няма нужда да изпълняват договора и няма нужда да има напред...

„Нашите колеги сега категорично се отказаха от тази приемлива компромисна формулировка. Не можем да се съгласим с нелепостите по отношение на цар Самуил и да тръгнем напред. След като тяхното общество иска да влезе в ЕС, то трябва да се научи да мисли европейски. Същото се отнася и за правителството“, категоричен е проф. Топалов.

Той отново припомни, че България никога не е била враг на РС Македония и за това свидетелства помощта – военна, икономическа и хуманитарна, която им оказваме непрекъснато от 1992 г. насам.

Ако президентът Желю Желев не беше успял да убеди Борис Елцин да признае Македония през 1992 г., Русия сигурно и до ден-днешен нямаше да я е признала“, заяви проф. Топалов.

Историкът посочи, че трябва да си отговорим на въпросите какво печели и какво губи страната ни, ако всички наши съседи са членове на ЕС. „Ако в ЕС трябва да влезе държава, която свирепо мрази своята роднинска държава – България, която продължава да ни нарича фашистки окупатор, изверг. В учебниците им пише, че българите са били номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи… Малко е трудно България да бъде толкова глупава и щедра, че да съдейства на Р.С. Македония да влезе в ЕС“, коментира той.

Според него, ако РС Македония иска да влезе в ЕС, тя трябва да се откаже от омразата си към своята роднина България и да спре да възпитава бъдещите поколения в омраза към нея чрез учебниците по история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика