Прокуратурата отряза Симеонов, няма да разследва Елена Йончева

2635
Прокуратурата отряза Симеонов, няма да разследва Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от БСП Елена Йончева за изнасяне на секретна информация, съобщиха оттам.

Сигналът срещу Йончева бе подаден от вицепремиера Валери Симеонов, който твърдеше, че тя издала държавна тайна като в телевизионни участия е изнесла информация за оградата по границата с Турция и е показвала снимки на съоръжението.

Валери Симеонов: Поведението на Елена Йончева е безотговорно, бих го отъждествил с национално предателство

За мен поведението на Елена Йончева е безотговорно, бих го отъждествил с национално предателство. Това заяви вицепремиерът по икономич...

Според него Йончева е изнесла факти, които застрашават националната сигурност и е дала насока на мигрантския поток. По случая е извършена проверка от ДАНС, която не е установила нарушения.

"Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017г- заседание на НС.

Информацията за инженерното-възпрепятстващо съоръжение (ИВС) и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница.

Информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила престъпление", пише в съобщението на прокуратурата.

Симеонов дава Елена Йончева на прокурор, насочвала бежанците откъде да минат

"Елена Йончева отива на прокурор. Депутатката от БСП насочва бежанския поток, застрашавайки националната сигурност - позор!" Това напи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика