Промените в климата ще доведат до природни бедствия у нас, посочва доклад

4332
Промените в климата ще доведат до природни бедствия у нас, посочва доклад
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

В гласуването в Европейския парламент за нов целеви процент за ограничаване на въглеродните емисии в ЕС до 2030 г. миналата седмица всички депутати на ГЕРБ гласуваха против всяко едно предложение за увеличение на целта, въпреки наличието на конкретна информация, че климатичните промени ще имат сериозни последствия за България в следващите години. На сайта на българското Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има публикуван подробен анализ по темата, изготвен от експерти на Световната банка по поръчка на самото министерство.

Изследването прави подробен анализ на последствията, които климатичните промени ще имат върху българската икономика - сектор по сектор. Генералното и силно притеснително заключение на документа е, че очакваните промени в климата – предизвикани от покачването на глобалните температури на планетата, ще доведат до продължителни засушавания, придружени от епизиодични наводнения и други екстремни метеорологични условия, които ще заличат напълно икономическия растеж в държавата. По-надолу следва директна извадка от самия доклад.

Климатичните промени са причинили 15 бедствия за над милиард долара през 2019 г.

Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на климата през тази година и са нанесли щети за над 1 милиард долара. 7...

“Климатчините промени, действащи през разнообрание от пазарни стимули, могат директно да влиаят на цените и наличността в производството. Вследствие на това, тези промени влиаят директно и индиректно на нивата и моделите на икономическа активност...Според оптимистичните сценарии на покачване на глобалните температури с до два градуса, до 2050 г. българския БВП може да намалее с почти един процент. За сравнение, според песимистичния сценарий при същото ниво на покачване на температурите до 2050 г., БВП на страната може да намалее с 2-3%.

Според прогнози на Световната банка, българският БВП се очаква да нараства с около 1,7% годишно до 2050 г. В случая обаче, в който проявите на измененията в климата достигнат пълната сисила в региона до 2050 г., този потенциал за икономически растеж ще бъде напълно заличен. Негативните последствия на климатчините промени надхвърлят с повече от 1% прогнозирания икономически растеж, според анализа на песимистичните сценарии на глобално затопляне от 2 до 4 градуса. Като цяло, може да се заключи, че климатчините промени представляват огромна заплаха за запазването на икономически растеж в България вбъдеще.”

Тази седмица започва обсъждане по същата тема – за новата норма до 2030 г. За намаляване на емициите в ЕС, и в Европейския съвет, в което ще участва българският премиер. “Петъци за бъдеще България”, самоорганизираното гражданско движение за климатична и екосоциална справедливост, призовава за повишаване на амбициите на България за противодействие и справяне с климатичните промени, както и за подкрепа на висок целеви процент за намаляване на емисиите от страна на премиера. В тази връзка, движението организира в сряда (14.10.20 г.), от 12:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите гражданска демонстрация, за да заяви своите искания.

ЦЕЛИЯТ ДОКЛАД МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

ООН: Климатичните промени направиха природните бедствия още по-унищожителни

Промените в климата направиха през последните години смъртоносните жеги, урагани, суши и наводнения както по-чести, така и по-интензи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика