Протестиращите внесоха искане за референдум за Държавна сигурност

21343
Протестиращите внесоха искане за референдум за Държавна сигурност
Снимка: БГНЕС

Представители на протестната мрежа срещу правителството на Пламен Орешарски внесоха в деловодството на парламента искане за Национален референдум по темата Държавна сигурност, съобщи БНТ.

В искането си те настояват да се разгледа въпросът трябва ли да се забрани достъпа до класифицирана информация и участието в управлението на държаните и местните власти на служители и агенти на бившата Държавна сигурност.

Над 100 000 искат отзоваване на политици

Повече от 100 хиляди граждани вече подкрепиха подписката на Движение "Модерна България" за въвеждане на отзоваване на политици и прав...

Инициаторите заявиха, че заедно със събирането на минимум 200 000 подписа през следващите три месеца искат да подложат на широк обществен дебат темата за присъствието на бивши служители на тайните служби и обучавани в КГБ агенти в сферата на енергетиката и икономиката.

Причина за започването на подписката е решение на Конституционния съд (КС), който в петък постанови, че бивши щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност (ДС) могат да заемат постове в Съвета за електронни медии (СЕМ) и в ръководствата на БНТ и БНР.

"В съвременната демократична държава е недопустимо която и да е свобода, включително и свободата на медиите от всякаква цензура, да бъде гарантирана посредством законодателно ограничаване на конституционни права на гражданите", се казва в решението на съда.

"Въведената забрана има лустрационен характер и противоречи на принципа на правовата държава и на принципа на равенство на гражданите, като по същество представлява дискриминация, въведена със закон", гласи позицията на мнозинството от конституционните съдии.

124-ти ДАНСwithme: “Мафиотската “държава” ни унищожава”

123-тото протестно шествие срещу кабинета на Пламен Орешарски се проведе днес. То беше предвождано от плакат с надпис “Мафиотскат...

Според тях текстовете са дискриминационни, защото няма закон, който да въвежда обща забрана за заемане на публични длъжности от сътрудници на бившата ДС. Конституционните съдии се позовават и на други случаи, при които са правени опити да се въведат лустрационни текстове, но те всички са били обявявани за противоконституционни през годините. Освен това посочват, че въпросните текстове противоречат на редица международни документи за гарантиране на човешките правата и свободи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика