Проучване на "Тренд" за изборите 2 в 1: Победа на Борисов и Радев***

17736
Проучване на "Тренд" за изборите 2 в 1: Победа на Борисов и Радев***
Снимка: Прессекретариат на президента

ГЕРБ е първа политическа сила според моментните нагласи в България. Партията на Бойко Борисов събира подкрепа на 22,9%, което я поставя на сериозна дистанция, между 7 и 8 процента преднина, от втория. Това сочи ново проучване на "Тренд"***.

Според проучването, 47-мия парламент ще е съставен от 6 партии.

Основната интрига според "Тренд" ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15,1%) и „Продължаваме промяната“ (14,8%), като разликата помежду им е само 0,3% в полза на столетницата. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност, анализира "Тренд".

Галъп: ГЕРБ остава фаворит, "Продължаваме промяната" - с най-голям резерв

Сериозна преднина за ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот. Това показва последното проучване на "Галъп интернешънъл". Проучването е на...

Надолу, според "Тренд": "Има такъв народ" заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. "Демократична България" събира подкрепата на 9.1%. Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е "Възраждане" с 3.6% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов ВМРО остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Президентските избори

Фаворит за първия тур на президентските избори е двойката Радев-Йотова, а сигурен техен опонент на евентуален балотаж е Герджиков-Митева, сочат данните на "Тренд".

Екзакта: ГЕРБ влиза в кампанията с първи резултат, за второто място се конкурират три партии

Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода 6-12 октомври 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граж...

Социолозите от "Тренд" казват, че двойката Румен Радев-Илияна Йотова има подкрепа 46.8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите. Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9.9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Декларираната активност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните – 53%, като това би означавало малко под 3 милиона български граждани упражнили правото си на глас на вота за държавен глава. От избирателните списъци това би било активност от около 43%. Това значи, че вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен. Само изненадващо висока избирателна активност евентуално би могла да повиши вероятността за изход на изборите в един тур.

*** Проучването е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст поне 18 години. Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика