Проверяват Булгаргаз за износ на евтин газ от Чирен

7760
Проверяват Булгаргаз за износ на евтин газ от Чирен
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Защо Булгаргаз черпи газ от Чирен, купен на по-ниски цени и го продава на сегашните по-скъпи цени в чужбина и доколко Булгаргаз реално управлява финансовите си потоци правилно - всичко това в момента се разглежда много активно от органите, които следят да няма измами в българската държава. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред парламентарните комисии по бюджет и по енергетика.

Василев съобщи още, че се проверява защо Булгаргаз, при наличие на доставчик, който може да доставя на 3 пъти по-ниски цени, не използва пълния капацитет на този по-евтин доставчик.

С 5% по-висок таван на компенсациите на бизнеса за тока обеща вицепремиерът Василев

35%, вместо предвидените 30% таван за компенсациите на бизнеса за скъпия ток обеща вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев п...

Помолен да коментира казуса с изнасяния евтин природен газ от Чирен, вместо да бъде използван в микса в страната, енергийният министър Александър Николов потвърди пред журналисти, че това е обект на текущи проверки. "Има две структури на отворен пазар, на които участва и Булгаргаз по различни програми, доколко са ефективни и кои са контрагентите предстои да се провери", отбеляза той.

Запитан дали ако не беше този износ, можеше да се избегне сегашното поскъпване на газа с 30%, Николов, разширявайки въпроса, заяви: "Дали е възможно по-ефективно управление на възможните дългосрочни договори и запасите в Чирен – по-скоро отговорът е да".

Според него следва да се прегледа какви са входящите данни, които Булгаргаз подава на КЕВР, защото КЕВР от гледна точка на регулиране на цената на природен газ е изключително ограничен до рамките на печалбата на дружеството. На по-широка база и преди отоплителния сезон как са управлявани количествата, микса и възможностите за доставка от алтернативни източници е съвсем различна тема, отбеляза Николов.

Той увери, че не се очаква криза на доставките.

Асен Василев: Драматичната ситуация с тока е заради големия износ

Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския паза...

Помолен да каже дали България е в състояние да гарантира наличие на газ при евентуална ескалация на напрежението в Украйна, енергийният министър отбеляза, че проблемът ще е пак ценови. Дали България ще може да достави количества за консумацията в страната, отговорът е по-скоро да, но при ескалиране на напрежението въпросът е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото, каза Николов. Запитан дали количествата в Чирен ще ни осигурят спокойствие, той заяви: "Изхождайки от данните от предходния период и заявките за консумация – да".

Темата Булгаргаз беше коментирана по време на заседанието във връзка със състоянието на Топлофикация София, която по думите на вицепремиера Асен Василев отдавна е в технически фалит. "Към момента е задлъжняла с над милиард и за да не изпадне Булгаргаз в ликвидна криза, натоварихме БЕХ, т.е. целият български народ плаща парното на София и то лошото управление на парното на София", посочи той. Според него трябва да се предприеме комплекс от мерки, една от които е да се преразгледа дали цените, които Булгаргаз предлага трябва да бъдат наистина 30% увеличени, наред с проверките за износа от Чирен и начина на управление на финансовите потоци на дружеството.

Като част от Плана за възстановяване е заложена значителна компонента, която да използва геотермалния ресурс на столицата и за нуждите на Топлофикация София, така, че да се намали значително зависимостта от газ, съобщи още Василев. Това би оздравило дружеството, би намалило сметките на гражданите и би оползотворило една топла вода, която вместо да се лее в центъра на София, може спокойно да се използва и да се дозагрява с газ, ако е необходимо, посочи той. Като други мерки Василев посочи събираемостта на сметките и намаляването на загубите по трасето.

Проблемът с Топлофикация София е структурен, той трябва да бъде овладян, за да не спре парното тази зима, използвайки финансови мерки, но истинското решение не може да става с безкрайни кредити, които Топлофикация София трупа, категоричен е вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика