"Прозрачност без граници" призова при броенето всяка бюлетина да бъде показвана на камерата

901
"Прозрачност без граници" призова при броенето всяка бюлетина да бъде показвана на камерата
Снимка: Actualno.com

Асоциация „Прозрачност без граници“ излезе с отворено писмо преди втория тур на местните избори и призова за мерки срещу купения вот.

Начинът на провеждане на първия тур от изборите за общински съветници и за кметове, проведени на 29 октомври 2023 година, открои за пореден път съществени проблеми, поставящи под въпрос честността на изборния процес: изборен туризъм, купуване на гласове и контролиран вот, подправяне на бюлетини и спорен начин на съставяне на протоколи с изборните резултати от страна на членове на секционните избирателни комисии, пишат от организацията.

Още: Изборен експерт с критики към ЦИК и редица въпроси: Щета има, провал има, виновни няма

В навечерието на втория тур от местните избори Асоциация „Прозрачност без граници“ призовава институциите, политическите партии и кандидатите за кметове да положат всички усилия, за да възпрепятстват организационните нарушения и купения вот.

Какви мерки се предлагат?

Повече от 15 години Асоциация „Прозрачност без граници“ отправя призиви за предприемане на адекватни законодателни и организационни мерки, които да гарантират честността и демократичността на изборния процес и да съдействат за доверието в институциите. Вместо това сме свидетели на законови промени и на спорни действия на политически партии и институции, които вместо да решават натрупаните проблеми, създават нови проблеми. 

В тази връзка призоваваме:

  • Централната избирателна комисия да издаде задължителни указания на секционните комисии, които осигуряват видимост към действията им при преброяването на бюлетините, включително всяка бюлетина да бъде показвана на екрана на заснемащото устройство. Това ще намали възможността за подправяне на вота в бюлетините, за съставяне на протоколи с невярно съдържание и ще намали съмненията в работата на избирателните комисии.
  • Министерството на вътрешните работи да предприеме активни мерки срещу купения и контролирания вот, включително и като използва ротация на служители от други областни дирекции на МВР. Това ще намaли случаите, в които служителите на МВР не се противопоставят активно на случващото се поради обвързаности на местно ниво и нежелание да се противопоставят на влиянието на местни фактори.

Още: ЦИК обяви, че на балотажа ще гласуваме и с машини

След приключването на изборите призоваваме за:

Създаване на Регионални преброителни центрове като инструмент за възпрепятстване на възможностите за контрол и незаконно въздействие върху избирателите, както и за ограничаване на манипулациите и грешките при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Експерименталното прилагане на модела през 2011 година доказа, че преброителните центрове могат да функционират ефективно в малки населени места, като:

  1. позволяват обществен контрол върху работата на избирателните комисии и имат силно дисциплиниращ ефект върху работата на секционните комисии;
  2. отслабват натиска върху избирателите от страна на местни икономически и политически фактори;
  3. обезсмислят част от схемите за купуване на гласове и за натиск върху избирателите.

Въвеждането на Регионални преброителни центрове – между 200 и 300 за територията на цялата страна – би позволило да бъде променен радикално начинът на работа на изборната администрация, като създава предпоставки за:

  1. прозрачност на процеса по броене на бюлетините;
  2. премахване на възможността за пряк достъп на членовете на избирателните комисии до бюлетините, което възпрепятства манипулирането на бюлетините и на протоколите с изборните резултати; 
  3. обществен контрол върху работата на избирателните комисии и засилване на личната отговорност на членовете на комисиите;
  4. обезсмисляне на част от схемите за оказване на натиск върху избирателите и за купуване на гласове. 

Моделът на регионалните центрове е приложим както при гласуване с хартиени бюлетини, така и при машинно гласуване, и при използване на други технологии за сканиране на бюлетините.

Припомняме, че промени в правилата и в начина за провеждане на избори трябва да се основават на:

  1. задълбочен анализ, установяващ причините за дефицитите в изборния процес и предлагащ адекватни решения, вместо политически мотивирани мерки;
  2. широка дискусия, в която се отчитат констатациите и препоръките на всички заинтересувани участници в изборите, включително на партии, институции, международни и национални наблюдатели и академичната общност, пишат още от асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика