Първан Симеонов: Средният българин мисли по-скоро като Янев, отколкото като Христо Иванов

3527
Първан Симеонов: Средният българин мисли по-скоро като Янев, отколкото като Христо Иванов
Снимка: Фейсбук

"Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкова усмивки, колкото сигурност." Това каза по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Според него неслучайно на хоризонта се задава Стефан Янев, който "излъчва по-скоро сигурност, отколкото харизма".

"Въпросът е, когато стане такава политическа каша, дали обществото не се обръща към такъв тип лидерство – малко по-военно, малко по-твърдо изглеждащо, а не толкова харизматично и усмихнато и малко по-разположено спрямо средния българин. А средният българин мисли по-скоро като Янев, отколкото като Христо Иванов."

В ситуации, в които всички са тръгнали да се изпокарват, хората започват да гледат към силна фигура – това е първият вариант, отбеляза Симеонов.

"Вторият вариант е, ако много обеднеят хората, направо да започнат да гледат към някоя радикална фигура. Костадинов загрява на тъча. И третият вариант е, който е не по-малко опасен – да се мисли за още по-широки коалиции, в които обикновено скрит печеливш се оказва ДПС или дори само ГЕРБ, който успява да излезе от тази изолация, в която само допреди няколко седмици и месеци беше."

Освен липсата на алтернатива, друг фактор, който възпира хората на този етап да не искат предсрочни избори е ръстът на цените, изтъкна политологът по повод последните данни на "Галъп".

Ръстът на очакването за ръст на цените е стигнал своя таван, хората вече са свикнали с тази мисъл и "на този фон не им се иска да има и политически трусове".

"Все пак има война и тази война все пак е някаква външна заплаха. На хората едва ли им се иска в условията на външна заплаха да си причиняваме и вътрешни заплахи. Това са банални закони в социологията", допълни Симеонов.

Той смята, че е налице "нормална за хода на всеки един мандат ерозия", но ситуацията е тревожна и на българите не им се иска и политическа криза.

Създава се апокалиптично усещане, а нищо подобно няма, заяви Симеонов. Проблемът по думите му е, че това правителство е започнало "от малко по-високи нива" на доверие, което е създало свръхочаквания, а към това се добавят и раздухани скандали.

Войната разтяга коалицията по добре познатата ос изток-запад, посочи още Първан Симеонов. Друг фактор той вижда в особената политическа ситуация:

Психолог: Фазата на фалшивия консенсус в коалицията свърши

Нещата в управлението, такива, каквито са е момента, не са добре, но се отправя надежда, че ще имаме промяна. Фазата на фалшивия консен...

"За пръв път имаме коалиция, в която "СДС" и "БСП" са заедно. Имаме сложна по зародиша си коалиция, скрепена от негативен дневен ред и винаги преходът към позитивен дневен ред, към пътна карта, към тяга, към собствен разказ е труден."

В опита си да балансира ПП ще трябва "да измислят собствена тяга собствен сюжет, иначе малките могат да ги удавят", смята Първан Симеонов.

"Това правителство, което изглежда като орел, рак и щука, има шанса да бъде свръхпредставително. Вътре са представени всички основни компоненти на българския дневен ред. Там има и антиелитна, леко популистка формация, каквато е ИТН, там има и посткомунистическа носталгия, там има и либерално-прогресивна общност, има и някакво макроноподобно технократско движение, каквото е ПП. В целия този странен микс имаме добре представено българско общество."

Първан Симеонов очерта два варианта пред коалицията:

"Вариант 1 – да се изпокарат, вариант 2 – да използват този шанс, който имат."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика