Първанов на избори с тройна коалиция

21086
Първанов на избори с тройна коалиция
Снимка: БГНЕС

Три социалдемократически партии са дали съгласието си на Георги Първанов да станат мандатоносители на неговото гражданско сдружение АБВ за евровота.

Това са Обединеният блок на труда /ОБТ/ с лидер Екатерина Атанасова, Обединени социалдемократи /ОСД/ с водач Йордан Гергов и Български социалдемократи /БСД/, чийто шеф е депутатът от левицата Георги Атанасов. До средата на февруари ръководните партийни органи трябва да вземат решение. Всички подкрепят Калфин за водач на евролистата.

Водени са разговори и с Татяна Дончева. Засега обаче тя е и изразила резерви към социалдемократите и по-вероятно е да откаже коалиция с АБВ.

Конференцията на ОБТ, която ще е през февруари-март, ще вземе решение за участие в коалицията на Първанов. Ръководството е с нагласа да подкрепи старта на АБВ, която издига Ивайло Калфи за водач на евролистата, заяви пред "Преса" Екатерина Атанасова.

Миналата събота ОСД направиха смяна в ръководството си и избраха за свой шеф Йордан Гергов, който смени Кольо Парамов. "Интересуваме се какво става в АБВ и окончателното решение ще се вземе на нашата национална конференция", каза пред "Преса" Гергов.

Проблем обаче има пред партията Български социалдемократи на Георги Атанасов е депутат от групата на БСП. А партията му има безспорно споразумение с "Позитано" 20 за коалиция при парламентарни избори. "Решението за участие в коалиция с АБВ ще вземе националния комитет на 31 януари", обясни Атанасов. Според него обаче няма да имат проблем с подкрепа на Калфин за евровота, защото и двете евролисти ще са леви.

Водени са разговори и с Татяна Дончева за влизане на "България 21" в коалицията на Първанов. Засега тя обаче е изразила резерви към участието на социалдемократите и по-вероятно е да откаже да влиза в общ проект с АБВ. Въпреки това вчера Дончева заяви, че ако има втора лява листа, трябва да бъде една.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика