Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият ни военен представител в НАТО се възмути от позицията на военния ни министър за натовските военни

22 декември 2021, 06:42 часа • 34700 прочитания

"Мисля, че новият ни министър на отбраната сътвори гаф. Не може преди срещата на министрите на отбраната на НАТО за вземане на решения по необходимостта от преминаване към засилено съюзно присъствие в България и Румъния, българският министър да прави подобни изявления." Това написа на страницата си във Фейсбук ген. Съби Събев, първият национален военен представител в главната квартира на НАТО в Брюксел след приемането на България в Алианса.

Коментарът е по повод позицията на военния министър Стефан Янев, че не е необходимо разполагането на войски на НАТО в България. Той го направи предвид неофициална информация, че НАТО може да разположи допълнително военни в България и Румъния като групи за бързо реагиране заради струпването на руски войски на границата с Украйна.

"Това национална позиция ли е или лично мнение на министъра? Така ли се разбира у нас политическата ни солидарност със съюзните държави от НАТО? Та страната ни е вече 17 години в Алианса. Ще се научим ли как се отстояват общосъюзните интереси на НАТО по сигурността и отбраната? Откога укрепването на сдържащите и отбранителните способности на НАТО е във вреда на националния ни интерес?", пита генерал Събев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес