Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният министър Стефан Янев е против войски на НАТО в България

21 декември 2021, 18:40 часа • 12733 прочитания

Военният министър Стефан Янев се обяви против разполагането на войски на НАТО у нас на този етап. Той смята, че "не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия".

"Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България", написа Янев във Facebook.

Така министърът за втори път в последните два дни коментира публикация на германското списание "Шпигел". Там е цитиран командващият силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, който е поискал Алиансът да установи в България и Румъния военно присъствие като това в Полша и в балтийските страни. Съгласно информацията на германската медия, предложението на Уолтърс е да бъдат дислоцирани допълнително 1500 войници в България и Румъния. Тези войници ще бъдат "група за бързо реагиране" и предупреждение за Русия при враждебни действия в Украйна.

"На този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия", твърди министърът. Според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния ни интерес.

Още: Първият ни военен представител в НАТО се възмути от позицията на военния ни министър за натовските военни

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес