Радан Кънев се обяви за изолиране на Русия, даде Рейгън за пример

2856
Радан Кънев се обяви за изолиране на Русия, даде Рейгън за пример
Снимка: БГНЕС

В дискусия по време на Брюкселския форум днес българският евродепутат от Демократи за силна България Радан Кънев се обяви категорично за изолиране на Русия, предаде БТА.

Той даде като успешен пример за придържане към такава стратегия 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън, който през 80-те години на миналия век успява да постави под натиск Съветския съюз и да ускори края на Студената война. Едновременно с това Радан Кънев предупреди за заплахата за страните в Източна Европа, включително и България, в случай че Русия не бъде изолирана.

Радан Кънев: Държавата е пред срутване

Между съществуващото правителство, което е кабинет на малцинството и новото мнозинство пред България има три възможности - да продължи ...

Дебатът бе излъчван на живо на уебсайта на събитието, организирано от "Германския фонд Маршал на Съединените щати". Темата на дискусията в рамките на Брюкселския форум бе "Трябва ли да изолираме Русия?".

В отговор на въпрос дали трябва да бъде сложен край на изолацията на Русия, ако тя превземе останалата част от Донбас и войната в Украйна свърши, Радан Кънев се обяви твърдо против. "Този път ще доведе Русия до Киев, а след това - до Варшава, Букурещ или София. А това е нещо, което не бива да позволяваме, каквато и да е икономическата цена", предупреди той.

Радан Кънев даде пример какво е последвало след анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г.. Вместо да изолираме очевидния агресор, който анексира територия на суверенна държава, Европа започна да купува повече газ - делът на руския газ на европейския пазар нарасна от 32 на 40 процента - и така Русия беше насърчена, посочи той. Ние сме прекалено зависими от руския газ, призна българският евродепутат, но отбеляза, че и Русия е зависима, тъй като над 70 процента от нейния износ на газа минава през тръбопроводи до Европа. Те не могат да изнасят за Китай или Бразилия, а технологиите им са много слабо развити. Така че няма къде другаде да продават своя газ. Ние имаме силни оръжия, които не използваме. Моралният аргумент обаче е много по-важен: ние сме в разгара на една агресивна война. И ако не направим нищо, какво ще последва тогава? Моята страна България, Румъния или Молдова, която не е част от НАТО, са на ред (след Украйна). Ние нямаме отговор на този въпрос. Да, санкциите са болезнени, но ние сме във война. "Ако не искаме едно тяло, го изолираме", обобщи Радан Кънев.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Радан Кънев започна своето встъпително изявление с кратка историческа справка на опитите за интегриране или изолиране на Русия, тъй като, по думите му, режимите в тази страна, и особено президентът Владимир Путин, се влияят силно от историята и базират на нея своите политически решения. Западът от векове има тази доста наивна и дори опасна мечта да интегрира Русия в международната система, предупреди той. Българският евродепутат даде като примери опитите за интегриране на Русия след приноса й за военните победи над Наполеон и Хитлер - т. нар. Виенски концерт" през 19-и век и получаването на статута на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 20-и век. "За съжаление и в двата случая Русия използва тази интеграция, тази своя позиция и нови правомощия, за да подчини, да потиска и дори да изтрие голяма част от Източна Европа от картата на света, при това доста успешно", изтъкна той. Радан Кънев посочи, че "всеки път най-големите жертви (на тази руска агресия) сме именно ние, в Източна и Югоизточна Европа". Той разкритикува тезата на френския президент Еманюел Макрон, че Русия не бива да бъде унижавана заради инвазията си в Украйна.

Радан Кънев иска решения от ЕП за цената на газа в България и Полша

Евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев започна инициатива в Европейския парламент цената на газа в България и Полша да влезе в д...

"Ние не сме в нова Студена война по една много проста причина. Съвременна Русия е много по-слаба от Съветския съюз при Леонид Брежнев. Тя обаче е много, много, много по-агресивна на международната сцена", обобщи Радан Кънев.

Българският евродепутат посочи като успешен пример за справяне със заплахата от Москва Роналд Рейгън. "Президентът Рейгън изолира Съветския съюз, изолира го за много дълъг период. Аз живеех в комунистическа България, ние се чувствахме много, много изолирани. В училищния вестник ни показваха Чичо Сам как атакува моето училище с ядрените си оръжия. Рейгън отиде в Рейкявик цели седем години след като стана президент на САЩ. Рейгън е много добър пример в подкрепа на това, което прави сега Западът", подчерта Радан Кънев.

Той продължи историческата си справка с констатацията, че Русия обикновено се реформира в резултат на военни загуби. Тези опити много пъти са били неуспешни, но поне крепостните селяни са били освободени след Кримската война. Има реформи след "жалките поражения" във войната срещу Япония и Първата световна война. Моята страна стана свободна след поражението на Съветския съюз в "кървавата война" в Афганистан, отбеляза българският евродепутат. 

Радан Кънев подчерта, че "изолацията не означава война с Русия. "Едно от нещата, които искаме да постигнем с изолацията, е именно да няма война с Русия. Този конфликт ще бъде решен по някакъв начин на даден етап. И аз се надявам, че това ще стане чрез икономически натиск и предоставяне на Украйна на оръжията, които са й необходими, за да се защитава. Войната може да приключи с икономическо изтощаване на Русия, защото това не би бил първият път, когато това се случва. Това се случва всеки път и ние се нуждаем именно от такъв резултат", защити своята теза българският евродепутат.

В същото време Радан Кънев призна, че има области, в които е възможно и необходимо сътрудничество с Русия. Той даде като пример съвместната борба срещу тероризма в началото на този век, когато Путин вече е бил на власт.

Радан Кънев към големите технологични гиганти: Спрете пропагандните канали на Путин

"Докато светът наблюдава с ужас бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, компаниите, които представлявате, трябва да решат ...

В заключителното си изказване по време на дискусията българският евродепутат се спря на два аргумента, привеждани против изолацията на Русия: че агресорът е прекалено силен и се справя доста добре икономически. "Ще дам пример с моята собствена страна: България има много силни проруски настроения, много силни икономически връзки. И ние всеки път взимахме това предвид: обявихме се против европейските санкции, отказахме да изпратим оръжия директно на Украйна. И накрая резултатът бе, че ние сме първата европейска страна, на която Русия спря газа. И въпреки че газът ни беше спрян, ние продължаваме да плащаме нашите дългове. Това е резултатът от нашето приспособенчество", подчерта българският евродепутат. Накрая той посочи като пример за успеха на изолацията факта, че вчера Русия е изпаднала в неплатежоспособност по своя дълг.

Брюкселският форум е едно от най-авторитетните по рода си събития. Той е организиран от "Германския фонд Маршал на Съединените щати" - американски непартиен мозъчен тръст, чиято основна цел е да насърчава сътрудничеството и разбирателството между Северна Америка и Европа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

Стефан Тафров: Няма гаранции, че Путин няма да посегне и на страна членка на ЕС

Рокада в евролистата на ПП-ДБ в последния момент (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика