Радев: Борисов не ми е на дневен ред

14058
Радев: Борисов не ми е на дневен ред
Снимка: BGNES

Помолен да коментира думите на премиера Бойко Борисов, че престрелките между институциите идват от президентството, Румен Радев отговори: „Днес мои гости в Русе са президентите на Австрия и Румъния, за да обсъждаме европейския дневен ред. Срещам се със студенти и кметове от крайдунавски градове, включително и румънски. Това е моят дневен ред и в него аз няма коментирам телевизионните изяви на премиера“, заяви той в Русе, след срещите си с президентите на Австрия Александър Ван дер Белен и Румъния Клаус Йоханис, предаде "Фокус".

"Преди 30 години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе". Така президентът коментира още мирния протест на майките на деца с увреждания, които настояват за индивидуална оценка за помощни средства и по-достъпната архитектурна среда.

Култура на пазарния принцип - мечтата на Бойко Борисов

Оркестрите на БНР трябвало, според Бойко Борисов, вместо да протестират за по-високи заплати, да се водят от пазарния принцип на култур...

"ЕС е изправен пред много предизвикателства, които имат сложни и многостранни измерения - и политически, и икономически, военни, технологични, информационни и културни. В тази сложна среда за сигурност ние можем да бъдем успешни само ако имаме дългосрочна визия и ясни приоритети и ако интегрираме нашите усилия. 6 месеца председателство не са малко, но на фона на глобалната визия за развитие на ЕС, те са изключително малък период. Затова е нужно една много добра координация и плавно предаване на приоритетите на следващата държава", заяви Радев.

Той отбеляза, че по време на разговорите с Йоханис и Ван дер Белен са обсъдени много въпроси, свързани със средата за сигурност. Сред тях са перспективата пред европейския проект, бъдещето на мигрантската криза, общата европейска система за убежище, бъдещето на Западните Балкани и точните измерения на тяхната европейска перспектива, многогодишната финансова рамка и дали тя гарантира не само икономическото развитие на Европа, но кохезионната политика и реалната конвергенция, дигитално бъдеще на Европа, готовността ни за действие и неутрализиране на терористични атаки, бъдещето на младите хора.

"В момента Западните Балкани са безспорно приоритет и тяхната стабилизация е жизненоважна за Европа, но това не може да причина да няма фокус, внимание и усилия за развитието на Дунавския регион. И трите държави сме изключително заинтересовани да има позитивно развитие за Дунавския регион. Дунавската стратегия беше приета от ЕС през 2011 година с основна цел да се развие огромният потенциал на региона в икономическо отношение, както и по отношение на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност. Седем години след приемането на тази стратегия не можем да кажем, че има някакъв съществен напредък, особено по отношение на свързаността. Причините са много, но най-важната от тях е, че тук няма отделени ресурси, структури и ясни правила за действие“, коментира президентът Радев на брифинг с другите двама президенти след срещата. 

„От векове река Дунав свързва хората от горното, средното и долното поречие. По време на Студената война тази връзка до голяма степен беше прекъсната. Наша задача е да възстановим връзките между хората. Не само да ги възстановим, а да ги изведем на ново, съвременно ниво“, допълни още той. Според него страната ни има интерес от това, защото по течението на Дунав може да се установят огромни регионални различия. „Тук са от най-бедните региони и те са в България. Ние много разчитаме успешното развитие на тази стратегия да има голямо влияние върху икономическото и социално съживяване на цяла Северна България“, каза президентът.

Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов

Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социа...

„Обединена и солидарна Европа се характеризира със сплотеност и близост до своите граждани. Най-важното нещо е да поддържаме европейските ценности, защото само чрез тях можем да разрешаваме кризите и да реализираме ефективен напредък по досиетата от наш взаимен интерес”, заяви румънският президент Клаус Йоханис по време на общата пресконференция. “Дунавската стратегия стартира с голям оптимизъм и потенциал през 2011 година, някои от нейните цели се реализираха, но други са на ниво намерения”, отбеляза още румънският държавен глава и призова потенциалът на региона да бъде оползотворен.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен отбеляза, че трите страни споделят сходни цели и са изправени пред редица общи предизвикателства. Той оцени високо ролята, която страната ни има за утвърждаване на европейската перспектива на Западните Балкани и оцени периодът от 2020 до 2025 година за реалистичен за осъществяване на практически стъпки към присъединяване на страните от региона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика