Радев: Да повишим доверието в машинния вот, който предотврати купуването на гласове и сгрешените протоколи

1963
Радев: Да повишим доверието в машинния вот, който предотврати купуването на гласове и сгрешените протоколи
Снимка: БГНЕС

"Трябва да повишим доверието в машинния вот, който драстично помогна за преодоляването на сгрешените бюлетини и на купения вот. Необходими са ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите в липсата на каквито и да е манипулации".

Това обяви президентът Румен Радев по време на работната среща, организирана от държавния глава с представители на изпълнителната власт и ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на президента от огромно значение на тези избори е излъчването на отговорно мнозинство, което да взема тежките решени:

"То трябва да се ползва с висока легитимност, която произлиза от високата избирателна активност", каза още Радев.

Радев и Донев да не ни плашат с Апокалипсис, а да дават решения

Да управляваш, подклаждайки страхове у хората, изобщо не е нещо ново. У нас напоследък все повече стават политиците, видните обществени...

Държавният глава подчерта още, че гласуването с машини е доказало своята ефективност в драстичното намаляване на недействителния вот и сгрешените бюлетини, допринесло е и за намаляване на купения вот.

ОЩЕ: Ето колко ще ни струват предсрочните избори на 2 октомври

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че очаква координирани действия между ръководената от нея комисия и министерствата на електронното управление, на външните работи, както и на вътрешните работи. Тя подчерта, че ЦИК няма как да бъде натоварена едновременно със съхранението на машините и контрола на това съхранение.

От ЦИК увериха, че имат достатъчен ресурс за спокойно гласуване, а силовите органи определят купения вот като свой враг номер едно. Предстои среща и по отношение на охраната на машините за вот.

В работната среща участваха още служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление и на ГРАО и "Информационно обслужване".

Асен Василев: Ситуацията не е тревожна, не знам защо служебният кабинет толкова се е притеснил

"Ситуацията не е тревожна. Беше такава, когато получихме отказ от „Газпром“ да си изпълнява доставките. За няколко часа усп...

Именно Министерство на електронното управление има важна роля по отношение на софтуерните въпроси, добави председателят на ЦИК. Те трябва да удостоверят съответствието на софтуера, така че да има пълно доверие в машинното гласуване, добави тя. Нейкова призова още председателите на СИК да внимават при попълването на протоколите от вота, защото техните грешки бавят после отчитането и резултатите допълнително се удължава изборният процес.

ОЩЕ: Цветозар Томов: Машинното гласуване не води до по-слабо участие в изборите

По-рано вчера председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че няма да се купуват нови машини за гласуване, но постави като проблем от финансова гледна точка фактът, че устройствата за вота се съхраняват още в частен склад и това струва доста скъпо, вместо да се прехвърлят в държавен склад, както е било отдавна планирано.

Нейкова изказа притеснения и от отпадането на физическия контрол от служители на МФ върху технологичния отпадък, който се получава при отпечатването на бюлетините. В отговор министри предложиха да се отмени правителственото постановление на кабинета "Петков", който го въвеждаше от 1 септември. То беше прието само преди две седмици.

Готовност да хвърли целия ресурс за подсигуряването на вота изказа вътрешният министър Иван Демерджиев, а от Външно министерство вече обявиха, че изборите зад граница ще се проведат в 800 секции и това ще струва малко над 70 милиона лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика