Радев каза ще прави ли партия, обеща и "добри условия" за ротацията

4241
Радев каза ще прави ли партия, обеща и "добри условия" за ротацията
Снимка: БГНЕС

3-ти март е национален празник и се надявам да остане такъв. Да сте ме чули аз да говоря за партия „Трети март“? Попитайте тези лидери, които говорят за партия „Трети март“. Питайте какво толкова ги притеснява. Така президентът Румен Радев отвърна на въпрос има ли нещо общо между него и запазването от Весела Лечева на марката "Трети март" за движение или партия, и слуховете, че той прави своя партия. 

"Явно погазването на всички предизборни обещания и на всички елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото и затова самите хора търсят алтернатива. Ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично", добави още държавният глава.

ОЩЕ: Весела Лечева запазила и втора марка - "ПП 3-ти март" (СНИМКИ)

За ротацията

Румен Радев обяви, че ще осигури "максимално добри условия" за ротацията.

"Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж политическите сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, разбира се, има още време дотогава, но ще действам изцяло в рамките на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт, за да вземе своите решения в този процес", каза още Радев.

ОЩЕ: Румен Радев: В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, Левски изглежда болезнено невъзможен (ВИДЕО)

За скандалите в съдебната система

"Създаването на една престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции". Така президентът коментира трусовете в прокуратурата и съда.

"Това е големият въпрос - отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е тест, но и възможност за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в парламента ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи доколко и нашият парламент желае да бъде ангажиран с решаването на този казус", посочи Радев.

Относно казуса с Мартин Божанов - Натариуса коментира: "Създаването на престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции". Според Радев е важно да се стигне до разкриването на политическите зависимости.

ОЩЕ: Румен Радев: Това не е ротация, това е оставка на цялото правителство

Информация за министри от служебните правителства, които са били подложени на натиск, не е достигала до мен, както и от службите", отбеляза Румен Радев.

Проблеми в армията

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това Радев посочи като проблеми пред армията. 

"За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях", отбеляза държавният глава.

"Вече две години близо до нас бошува война, която драстично промени средата за сигурност", посочи Радев.

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът и отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика