Радев към Таяни: С председателството няма да преследваме свои интереси

3736
Радев към Таяни: С председателството няма да преследваме свои интереси
Снимка: Президентство на РБ

"Като председател на Съвета България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността". Това заяви президента Румен Радев по време на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е на официална визита у нас.

Президентът запозна председателя на Европейския парламент с най-важните приоритети за България като председател на Съвета, сред които е европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. "България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион", каза още Румен Радев. Президентът беше категоричен, че България е готова да подкрепи всяка отделна държава, която се стреми към членство в ЕС, в процеса на реформиране и изпълнение на критериите за членство, съобщиха от предсекретариата на държавния глава.

Председателят на ЕП Антонио Таяни пристига в София

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на 8-те политически групи в европарламента пристигат на работно п...

Като първостепенна задача на Европейския съюз на Балканите държавният глава открои подобряването на свързаността. "Западните Балкани са изцяло заобиколени от държави членки на Европейския съюз. Трябва да работим за подобряването на комуникациите по оста "Изток – Запад", като изградим транспортни, енергийни, икономически и дигитални коридори“, заяви още президентът.

По време на срещата беше потвърдена готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Президентът отново подчерта, че България не приема добавянето на нови неписани и политически критерии, след като страната ни е покрила всички изискванията на Шенген още през 2011 г.

Председателят Антонио Таяни изрази увереност, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство. "Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки. Ако искаме ефективни решения срещу миграцията, трябва да създадем и активна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни възможности", заяви председателят на ЕП.

Радев: Не харесвам войнствената реторика, ползват я политици без пагони

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява държавн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика