Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Запознахме посланиците с надеждната охрана на границата ни

18 май 2018, 18:36 часа • 1208 прочитания

Надеждната защита на границата ни е била една от темите, с които вътрешният министър Валентин Радев е запознал посланиците на страните членки на ЕС и американския посланик в инициирана от МВР среща с тях, предаде БГНЕС.

МВР покани посланиците на страните от ЕС, а и от САЩ и други страни по три основни теми. Една от тях е традиционна – обикновено на тези срещи си говорим какво сме направили през зимата в туристическите курорти. Сега решихме да поговорим и какво ще се случи през лятото – до колко сме готови да осигурим сигурността на хората през летния туристически сезон, поясни Радев.

Поставихме и две теми. Поводът за това беше нашето председателство, поясни той като уточни, че по време на заседания на различни съвети е станало ясно, че информация за нещата, които се случват в държавата ни по четирите приоритета, включително и по най-важния – сигурността на границите, не достигат до европейските ни партньори, въпреки, че по думите му премиерът Бойко Борисов води всички лидери на държави, които са ни помагали, да видят колко надеждно се пази външната европейска граница.

Министър Радев увери, че на посланиците е дадена допълнителна информация за това как МВР се справя с охраната на границата. „Освен това ги информирахме как се справяме с трафика – трафик на хора, трафик на чувствителни стоки и товари и с нелегалната миграция, каза Радев. Направихме им три презентации, включително и на техните езици, за да може да информират техните лидери, подчерта министърът.

Получихме похвали както за председателството, така и по въпроса за пазенето на границите, включително и на границата между нас и Гърция, сега там има натиск, каза Радев. По време на разговорите е било обяснено от страна на МВР как контактува с Интерпол, Европол и др. организации.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес