РБ внася промени в НК за по-лесно отстраняване на корумпирани кметове

951
РБ внася промени в НК за по-лесно отстраняване на корумпирани кметове
Снимка: Реформаторски блок

Пропуски в Наказателния кодекс позволяват на корумпирани кметове и членове на изпълнителната власт да остават на постовете си. Следващата седмица ще внесем промени в НК, които да затворят тези вратички, каза секретарят на ПГ на Реформаторския блок, член на правната и вътрешната комисии в парламента, Димитър Делчев.

Пропуските оставят на постовете им хора, осъдени за търговия с влияние, безстопанственост или присвояване, освен ако не са осъдени на лишаване от свобода, което не се случва често, поясни Делчев. Той подчерта, че тази мярка и приемането на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта ще доведат до реални резултати. Според думите му, приемането на антикорупционния закон е изключително важно. Следващата седмица ще има разговори между РБ и ПФ за изчистване на спорни въпроси по текстовете, каза той, цитиран от Дарик.

СДС с поредна атака към ДСБ: Кажете истината, в опозиция ли сте или управляте

СДС призова партньорите си в Реформаторския блок да се определят дали подкрепят управлението, или са в опозиция. В декларация, прочетен...

Относно промените в Изборния кодекс Делчев заяви, че именно РБ е била политическата сила, която е защитавала интересите на българите в чужбина, за да се стигне до вариант, при който възможността им за гласуване няма да бъде ограничена. С промените на ИК, които бяха внесени с подписите на мнозинството, се дава възможност на българските организации зад граница да дадат предложение за разполагането на секциите и смятаме, че това ще подобри системата, каза той.

Относно максималния брой секции Делчев каза, че той няма да доведе до ограничаване на възможностите на българите да гласуват, защото намаляване на секциите ще има само в Турция, от 139 на до 35, и че в сравнение досегашната практика в редица градове секциите всъщност ще могат да се увеличат.

Делчев подчерта, че това ще важи само за президентските избори, тъй като очаква на следващите редовни парламентарни избори да бъде въведено електронно гласуване, което на референдума през миналата година е поискано от близо 2 милиона души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика