Референдумът няма да вдъхнови публиката, смята политолог

7804
Референдумът няма да вдъхнови публиката, смята политолог
Снимка: БГНЕС

Този референдум няма да бъде кой знае колко вдъхновяващ за публиката, това сподели Първан Симеонов, политолог и директор на Агенцията за социологически проучвания „Галъп Интернешънъл” във връзка с провеждането на предстоящите местни избори и референдум.

„Вече виждаме първите действия на предизборната кампания. Във Варна например имаше доста силно рамо от централната власт към кмета Иван Протних. Може би това е така, защото Варна е едно от местата, където изходът на изборите не е предизвестен, а в същото време е доста важно за ГЕРБ място, защото от години Варна се сочи като едно от слабите места на партията в страната. Предполагам, че такива неща ще виждаме и през следващите седмици до началото на горещата фаза на кампанията, когато министрите най-вероятно ще спрат да обикалят”, обясни Симеонов за "Фокус".

Експерт очаква активноста на вота да бъде около 45%

Очакваната избирателна активност за момента е 45%. Това заяви за агенция "Фокус" директорът на социологическата агенция „Галъп Ин...

Той посочи, че друго много важно нещо от кампанията са предупредителните изстрели към редица кметове.

„Най-вече към кметове, които са се вкоренили трайно по места. Третата част от кампанията, която вече започна, е референдумът. Говори се много за него, но по всичко личи, че така оставен с един единствен въпрос, който звучи доста безспорно, не събужда кой знае какви политически противоречия”, допълни Симеонов.

По думите му, най-вероятно политическите формации ще търсят и там електорални ползи. „Например, формациите на десницата по естествен път могат да прегърнат идеята за дистанционното електронно гласуване, защото тя засяга голяма част от техните привърженици, както и един техен електорален резерв, каквито са българите зад граница”, коментира още Първан Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика