Реформата в МВР - напред и назад, а без нея - 200-300 млн. лева дефицит

6283
Реформата в МВР - напред и назад, а без нея - 200-300 млн. лева дефицит
Снимка: БГНЕС

Доста противоречиви изказвания последваха след закритото заседание на Комисията по вътрешен ред на парламента, което беше затворено за медиите, предаде БГНЕС. Там беше изслушана вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Благодарих на народните представители, че не се изкушиха от възможността да политизират проблемите, каза накратко Бъчварова. Официално министърът не сподели, но според източник на в. "Сега" тя е предупредила народните представители, че ако няма реформа в МВР, дефицитът в системата в края на годината ще е 200-300 млн. лева. Представителите на Реформаторския блок и на БСП обаче видяха по съвсем различен начин готвената реформа в сектора. Тъмносините, в лицето на председателя на комисията о.з. генерал Атанас Атанасов обвиниха финансовия министър Владислав Горанов в твърде прибързани действия, докато червените чрез депутата Красимир Янков заявиха, че новият законопроект за МВР съкращава разходи чрез „аутсорсване”.

Цветанов заговори за МВР в стил "Местан": Да няма "език на омразата"

Смятам, че не трябваше да се стига до тази конфликтна ситуация. Затова ще се въздържа от коментар по същество, каза вторият човек в ГЕР...

Какви са различните гледни точки – не можеш да очакваш повишаване на ефективността на МВР като първата ти работа е да им вземеш определена част от придобивките и тук моя упрек е към министъра на финансите, който си позволи това действие, категоричен беше Атанасов. Той добави, че Горанов ще бъде изслушван утре, 11 ноември, на заседание на комисията.

Внесен е законопроект за промяна в закона за МВР, където се предвижда прекатегоризация на определени структури, създаване на нови звена и подобряване на ефективността на работата. Аз към оптимист, заяви ген. Атанасов. Става въпрос за създаване на нови предприятия, извън МВР, като такова ще е „Център за предоставяне на услуги”. То ще се занимава с издаването на лични документи, производството и превозването на регистрационни табели за моторни превозни средства, създаване на програми за административни услуги на МВР. Не е ясно обаче дали това предприятие няма да вдигне таксите за нови документи, след като, по думите и на Атанасов, и на Бъчварова ще се самоиздържа.

Точно по въпроса със законопроекта, Красимир Янков посочи, че с прехвърляне на дейности извън МВР се прави реформа. За държавният бюджет няма никакво значение дали парите са в левия или в десния джоб, каза той. И продължи: това г-жа Бъчварова не го разбира, тя в момента предлага само и единствено облекчаване на нейната работа, с неразбиране на проблемите в сектора, и от служителите, които протестират. Хаосът предстои, добави Янков.

Изказването на Бъчварова

Твърдение: Кражбите на автомобили носят законни данъци в хазната

Краде се колата, тя се намира благодарение на детективи, но те са като посредници. Щом детективите намерят колата, застрахователят плащ...

"Достатъчно пари ще се събират, за да можем да ги използваме за най-неотложните липси, които съществуват в момента - няма да спекулирам с нито една цифра, преди да се приеме бюджета. Всички разчети, които направихме доказаха, че това е една добра мярка, единствената възможна за оптимизиране на бюджета на МВР", каза Бъчварова относно новите планове.

Сред предложенията фигурира преназначаването на служители в оптимизирани структури, което се оказало добра идея. „Разработваме различни варианти, по които да стане това, както и изплащане на компенсациите - тук с МФ също сме в диалог, подчерта Бъчварова.

С новите структури, които се предвиждат, заплащането на такси за определени дейности са отивали в държавния бюджет, докато сега те ще се събират в бюджета на МВР.

На въпрос дали смята, че служителите на МВР й вярват Бъчварова отговори: попитайте тях, защото каквото и да кажа няма да е често по отношение на тяхното мнение. С хората, с които работя и успявам да осъществя контакт имаме взаимно доверие по пътя към реформите, включително и с представителите на синдикалните организации.

МВР има идея за справяне с недоволството, но не и пари за осъществяването ѝ

Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика