Реформаторите не върнаха мандата на Плевнелиев* (СНИМКИ)

7723
Реформаторите не върнаха мандата на Плевнелиев* (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок прие мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев.

При президента от РБ дойдоха Румен Христов, който е зам.-председател на СДС и депутат от РБ, Борислав Великов (БНД) и Александър Христов (БЗНС).

Лидерите на партиите в Реформаторския блок не присъстваха на събитието в президентството. Представители на Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева също не бяха включени в състава на делегацията при президента.

„Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това НС. Заслужава си да опитаме", каза Росен Плевнелиев.

РБ ще разполага с една седмица (до 20 декември), в която или трябва да представи пред Народното събрание свой кандидат за премиер и състав на Министерски съвет, или да върне мандата на президента.

Actualno.com припомня, че по-рано днес министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски обяви, че мнение на СДС в Реформаторския блок (РБ) е, че животът на това Народно събрание не е изчерпан. Има много работа, която да се свърши. Има нужда да се формира кабинет. Нека да кажем, че изборите така, както са предвидени в началото на пролетта, ще се проведат по старата система, уточни Лукарски в ефира на bTV.

Той отново повтори, че РБ ще се опита да реализира мандата, който ще бъде връчен днес от президента Росен Плевнелиев. Ще решим заедно правителството, ако има воля в ГЕРБ за това, коментира икономическият министър в оставка. Трябва да направим опит за консултации с ГЕРБ и да направим опит да реализираме този мандат, посочи още веднъж Лукарски. Според него ситуацията в България като цяло е аргумент, който ще убеди ГЕРБ да подкрепи мандат на РБ. Ние не правим това с мандата с идеята да управляваме, това не е вкопчване във властта, смята той. Очакваме предложението за министър-председател от ГЕРБ, тъй като е най-логично те да го направят. Чест прави на Патриотичния фронт, че са готови да ни подкрепят. Бойко Борисов е най-добрият министър-председател в това кризисно време, изрази личното си мнение Лукарски.

Реформаторите ще приемат мандата за съставяне на кабинет

Реформаторският блок ще вземе връченият днес мандат от президента за съставяне на кабинет. Това е решил Изпълнителният съвет на Блока. ...

Партиите в Реформаторския блок не бяха на едно мнение дали трябва да върнат мандата, както вече направиха ГЕРБ и БСП и да се върви към служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, или да се направи опит за кабинет в рамките на действащото 43-ото Народно събрание. Но след Извънреден съвет рано тази сутрин на РБ стана ясно, че мандатът ще бъде приет. Разговорите и срещите, които РБ проведоха преди дни обаче не дадоха сигнали, че в рамките на този парламент може да има стабилно мнозинство, пише още БГНЕС.

След заседание на ПГ на блока от миналата седмица съпредседателят Найден Зеленогорски съобщи, че няма реформаторско мнозинство в парламента. „Благодарим на президента, че оценява ролята ни, но ние ще върнем мандата веднага”, каза Найден Зеленогорски. Той тогава увери, че няма да има друг отговор от страна на РБ, тоест смяна в позицията.

По-късно в своя позиция от СДС казаха, че думите на Зеленогорски не могат да бъдат официална и окончателна позиция на блока, тъй като са изказани без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум.

*Информацията е допълнена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика