Реформаторският блок иска референдум и електронно гласуване

23351
Реформаторският блок иска референдум и електронно гласуване
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок ще подкрепи инициативен комитет за референдум и е твърдо за електронното гласуване. Това стана ясно на пресконференция след първото заседание на Изпълнителния съвет на организацията, обединяваща десните партии. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък беше избран единодушно за говорител на Реформаторския блок. Неговото име беше спрягано за този пост още преди подписването на коалиционно споразумение между петте партии в края на миналата година. Управленската структура на организацията включва говорител, изпълнителен съвет от 21 души, от които 6 непартийни, и председателство от шестима (петимата пресдедатели на партиите в блока и един непартиен), които да представляват обединението пред държавните институции.

Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок особено много държи на честното изборно законодателство. Затова и подкрепя идеята на президента Росен Плевнелиев за референдум за електронно и задължително гласуване и мажоритарен избор на част от депутатите. Реформаторското обединение било готово да подкрепи непартиен инициативен комитет, който да събере много повече от необходимите според закона половин милион подписа, за да задължи правителството да организира подобен референдум. От ГЕРБ пък миналата седмица обявиха, че ако парламентът не подкрепи референдума, партията ще направи инициативен комитет, за да събере подписи.

Реформаторският блок призова НС да подкрепи инициативата на президента

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за изби...

"За нас абсолютен приоритет е електронното гласуване", заяви Кънев и обясни, че петте партии нямат единна позиция за задължителнен вот. Всички от Реформаторския блок обаче били категорични, че гласът на народа трябва да бъде чут.

Според Кънев електронното гласуване е много важно, тъй като ще улесни много вота в чужбина, а българите, живеещи там, са част от националния ни капитал и може да бъдат много полезни на страната в бъдеще. За целта обаче България трябва да покаже, че е загрижена за тях, заяви новоизбраният говорител на блока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика