Решено: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв. (ВИДЕО)

15159
Решено: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв. (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лв., като в нея влиза и COVID добавката в размер на 60 лв. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Според вносителите от Министерския съвет това е увеличение от 26,2 на сто.

Всички депутати в пленарната зала одобриха ръста на минималната пенсия. "Против" гласува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В обяснение на отрицателен вот той каза, че ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лв., което, по думите му, е имало възможност да стане. 

Не бяха приети предложенията на ГЕРБ в частта за приходите и разходите относно пенсиите. Бившият социален министър Деница Сачева определи като "тежък проблем", че в актуализацията на бюджета на ДОО няма заложени приходи. По думите й приходите на Националния осигурителен институт (НОИ) зависят от мерки като борбата със сивата икономика. Сачева коментира, че сегашните предложения относно пенсиите са несправедливи.

Критика, но и подкрепа

ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за своите предложения, но не получиха подкрепа от останалите парламентарни групи. Въпреки, че имаха много критики, бившите управляващи и депутатите от движениети гласуваха "за" и на предложенията на "Продължаваме промяната", с което изпълниха заръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който миналата седмица призова депутатите си да подкрепят бюджетите на управляващите, "колкото и лоши да са".

Председателят на ресорната комисия Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" посочи, че следващата година ще има приходи заради нарастване на средноосигурителния доход. Той отбеляза, че разходите за пенсии в България общо като процент от брутния вътрешен продукт са около 10 процента.

Той каза също, че индексацията на пенсиите от 1 юли е за всички, а от октомври – „само за тези, за които формулата показва, че не са получили това, което е трябвало през годините“.

"Това, което се предлага в момента, по никакъв начин не променя диспропорциите в пенсионната система", смята Хасан Адемов от ДПС. Той коментира, че някои политици са критикували несъстоятелно опозицията, че бави увеличението на пенсиите. Той каза, че обикновено бюджетната процедура трае около 21 дни, а днес депутатите предвиждат да приемат актуализацията на ДОО и здравноосигурителна каса.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански "Има такъв народ" каза, че се върви в график и пенсионерите ще си получат увеличението на пенсиите още през юли.

Хасан Адемов: Всички пенсионери ще получат увеличение още през юли

Въпреки апокалиптичните приказки на лидери на партии и министри, че НС умишлено задържа приемането на бюджетите на НЗОК и ДОО, комисият...

Георги Михайлов от БСП отбеляза, че опозицията има много предложения относно актуализацията. Вие наистина с това ново мнозинство се опитвате да диктувате цялата обстановка в парламента, каза той. 

Депутатът от "Възраждане" Георги Георгиев каза, че неговата парламентарна група има забележки, но ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО.

Димитър Ганев "Демократична България" изрази мнение, че би било хубаво пенсиите да се изчисляват по записани в закон правила.

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че предложението на Министерския съвет за увеличаване на тавана на пенсиите е мотив и стимул за предприемането на едно или друго действие от страна на осигурителите и осигурените лица. „За това държим на размера, свързан с максималния размер на пенсиите, за да можем да дадем позитивен сигнал към осигуряващите се на максимален осигурителен доход и към тези, чиито реални доходи са по-високи от него, с оглед на бъдещи увеличения на максималния осигурителен доход или с или без въведен автоматичен механизъм“, заяви той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика