Росен Христов иска хем равни сметки за ток, газ и парно, хем който потребява повече, да плаща повече

3239
Росен Христов иска хем равни сметки за ток, газ и парно, хем който потребява повече, да плаща повече
Снимка: Михаил Митев Actualno.com

Министерството на енергетиката излезе с инициатива да има еднаква цена за битовия потребител на парно, газ и ток. "По този начин да не караме хората да си купуват климатици или обратното - от електроенергия да минават на газ. За нас е важно да има еднакви условия", аргументира се енергийният министър Росен Христов на брифинг в петък.

Енергийният министър към предшественика си: Оттеглихме се от Русия и нямаше от кого да вземем гориво за АЕЦ "Козлодуй"

"Александър Николов не е експерт в енергетиката, нямаше експертиза и в цялото предишно правителство. Щяхме да елиминираме всички потенц...

В същото време обаче той каза, че се обсъжда "двойна тарифа" за битовите потребители. От МЕ са изчислили, че за зимния период едно домакинство консумира средно 800 киловатчаса ток на месец, а за летния период цифрата е 300 квтч. "Нашето предложение ще е до 800 квтч. зимата и до 300 квтч. лятото да е по субсидираните цени, а над това потребление количеството да се плаща на пазарни цени. Тук целим потребителите с луксозни имоти – басейни, сауни, да не бъдат компенсирани за тези консумации, за да има средства за останалите потребители", коментира Христов.

Той влезе в сериозен спор с журналистите относно изравняването. Повтори, че се предлага потребителите да имат "възможно най-еднакви сметки" за ток, парно и газ. В момента се правели изчисления, за да се види дали има разлика - "ако сложим еднаква ставка, дали ще има еднакви сметки". "Това, ако не става, ще направим корекция, така че сметката да бъде еднаква. Анализираме го в момента, за да можем да го контролираме, и ще излезем с решение", обяви той.

Христов добави, че всичко това трябва да го реши "ако не НС, то КЕВР". Схемата ще влезе в действие най-вероятно от 1 януари 2023 г. Другата седмица ще излезем с конкретни цифри, обеща министърът на енергетиката.

"Относно бизнеса и индустриалните потребители – искаме да вкараме принцип на прозрачност, да спазим изискванията на европейската директива, да постигнем целите за енергоспестяване и намаляване на потреблението на енергия в пиковите часове. Компенсациите ще включват диверсифициран подход. Фирмите, които инвестират в енергийна ефективност и възобновяеми източници, както и тези с намалено потребление в пиковите часове, ще имат повече компенсации", обяви министърът.

Росен Христов поиска от ЕК план за енергийната криза, съобразен "с особеностите на страните"

Служебният министър на енергетиката Росен Христов поиска от Европейската комисия да постави ясно приоритетите относно енергийната криза...

"Клиентът заплаща сметката, а всички компенсации се правят към дружествата, ние ще компенсираме топлофикациите", уточни той.

Христов коментира и регламента за справяне с високите цени на енергията, който беше приет в Брюксел на 6 октомври и който бе широко обсъждан. Имаше и заседание на кризисния щаб преди 10-ина дни, както и цяла седмица срещи с всички заинтересовани страни, а днес беше финалната. "Колективно обсъдихме последните детайли за т.нар. събиране на свръхпечалбите от енергийните дружества. Постигнахме едно изключително балансирано решение", каза министърът.

"Когато от компании събираме приходи, няма как да има доволни бизнесмени. Основният принцип е, че това е временно решение, предвидено е за справяне с кризата, породена от външни фактори – войната в Украйна и затрудненията в логистиката с доставките на газ. Пазарът не можа да реагира своевременно, наложи се намеса на ЕК и държавата, за да вкараме коректив за периода декември 2022 - юни 2023, за да оптимизираме разпределението на печалбите в сектор енергетика", коментира още Христов.

"Досега всички дружества внасяха приходите в общ фонд за разпределяне на компенсации, сега в него се добавят тези средства, които ще събираме от останалите играчи на енергийния пазар", каза той.

ЕС се организира да поръчва газ заедно, има и съгласие за определен таван на цената

Европейските лидери постигнаха съгласие за общо участие в покупки на газ, но на доброволна база. Това стана ясно от официално съобщение...

"Разговорите за компенсациите ще приключат следващата седмица, правим симулации, за да подпомогнем бита и бизнеса да се справят с увеличените цени на енергията", допълни Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика